Македонія готова стати транзитером газу "Турецького потоку" у разі домовленості РФ і ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Македонія готова стати транзитером газу "Турецького потоку" у разі домовленості РФ і ЄС

Енергетика
124
Македонія, яка не є членом Євросоюзу, має намір взяти участь у проекті “Турецький потік” у разі, якщо Росія і Євросоюз досягнуть домовленості щодо цього проекту, заявив прем’єр-міністр країни Нікола Груєвський.
“Наша позиція, що, коли Брюссель і Москва досягнуть угоди по цьому проекту, ми будемо в ньому брати участь. Ми – країна, яка націлена на участь у Євро-Атлантичному співтоваристві, і при прийнятті рішень, що мають стратегічне значення, керуємося цією метою”, – сказав він.
Македонія є кандидатом на вступ до Євросоюзу.
Болгарія, будучи членом ЄС, була потенційною країною-транзитером газу з “Південного потоку”, попередника “Турецького потоку”, але під тиском Єврокомісії була змушена змінити підрядника з будівництва газопроводу, а пізніше не видала дозволу на будівництво ділянки газопроводу.
Прем’єр-міністр Македонії зазначив також, що в перспективі 10 років у країни немає проблем з наявністю газу, однак з урахуванням потенціалу зростання споживання, зокрема, електроенергетикою, потрібні нові джерела. Зараз, за його словами, країна, затиснута між Болгарією, Грецією, Албанією та Сербією, вибирає їх трьох: двох газопроводів з території Греції – від СПГ-терміналу в Афінах, а також від газопроводу TAP, який постачатиме газ з Азербайджану до Європи.
Третє можливе джерело – відвід від газопроводу, який пов’язує Румунію, Болгарію і Туреччину. Зараз цей газопровід вже є, і за допомогою нього Македонія отримує газ з Росії, однак цей напрямок йде через Україну, а “Газпром” не планує після 2019 року продовжувати транзитний контракт через неї.
Раніше Єврокомісія за результатами стрес-тесту на випадок припинення поставок російського газу через Україну наполягала, що Болгарія повинна буде забезпечити поставку газу в Македонію навіть у разі дефіциту поставок.
Македонія розраховувала на будівництво відводу від “Південного потоку”. Зараз Македонія отримує весь газ з Росії в обсязі 50 млн кубометрів на рік.
“Турецький потік” має іншу конфігурацію на відміну від свого попередника – “Південного потоку”: “Газпром” має намір довести газопровід з Росії по дну Чорного моря до кордону Туреччини, яка не входить до Євросоюзу, і Греції – учасниці ЄС. Подальшої прокладки газопроводів по європейській території для доставки газу своїм великим споживачам в центрі Європи “Газпром” не планує, на відміну від “Південного потоку”, який “Газпром” збирався будувати спільно з європейськими компаніями до австрійського хаба в Баумгартені.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас