УЗА виступає проти вибіркового відшкодування ПДВ при експорті зерна і олійних культур — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УЗА виступає проти вибіркового відшкодування ПДВ при експорті зерна і олійних культур

Аграрний ринок
260
Українська зернова асоціація звернулася з листом до влади щодо законопроекту про відшкодування ПДВ при експорті зерна і олійних культур сільгоспвиробникам-експортерам (№2527), який пройшов перше читання у парламенті 14 травня.
Як наголошується в прес-релізі асоціації, викладені в законопроекті “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення справедливих умов для реалізації сільськогосподарської продукції та підтримки безпосередніх сільгосптоваровиробників” ініціативи, порушують принцип рівних умов для ведення бізнесу.
“У разі прийняття цього проекту закону фактично буде відновлено вибіркове відшкодування ПДВ окремим суб’єктам господарювання, порушуючи принцип рівних умов для ведення бізнесу. Крім того, зміна режиму застосування та адміністрування ПДВ на початку нового маркетингового року вкрай негативно вплине на зернову галузь, результатом чого може стати зниження темпів експорту “, – зазначено в прес-релізі УЗА.
Асоціація нагадує, що минулого року за рішенням Верховної Ради відшкодування ПДВ при експорті зерна виключно для сільгоспвиробників діяло в четвертому кварталі. За даними УЗА та Американської торгової палати, за жовтень-грудень 2014 експорт зерна зі статусом сільгоспвиробника здійснило близько 500 компаній, що складає близько 0,8% загальної кількості агровиробників в Україні.
“Таким чином, державна підтримка вітчизняного виробника при такому режимі відшкодування ПДВ фактично зводилася до підтримки окремих компаній галузі … Ми переконані, що в нинішніх умовах для стабільного розвитку зернового ринку збереження існуючого режиму оподаткування є вкрай необхідним”, – вважають в асоціації.
УЗА адресувала лист голові Верховної Ради В.Гройсману, народним депутатам Н.Южаніній і Т.Кутовому, прем’єр-міністру А.Яценюку, голові адміністрації президента Б.Ложкіну, міністру фінансів – Н.Яресько, міністру агрополітики та продовольства – О. Павленко, Державної фіскальної служби – Р.Насірову.
Як повідомлялося, Верховна Рада України 14 травня прийняла в першому читанні законопроект № 2527 про відновлення відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) для сільгоспвиробників-експортерів зерна і олійних культур і перших покупців таких культур.
У законопроекті, зокрема, пропонується відшкодовувати ПДВ при експорті зерна виробникам, а також покупцям, які безпосередньо придбали товар у платників єдиного податку четвертої групи, які є платниками ПДВ на загальних підставах.
Згідно з пояснювальною запискою, додаткове субсидування сільгоспвиробника, з бюджету може виникати тільки в разі придбання посередником сільгосппродукції у виробника, який користується спеціальним режимом оподаткування ПДВ.
Автор документа народний депутат Тарас Кутовий в пояснювальній записці зазначив, що в Україні існує багато компаній, які не користуються спеціальним режимом і платять ПДВ на загальних підставах. Незважаючи на це, при продажу продукції безпосередньо або через посередників за кордон, ПДВ їм все одно не відшкодовується.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас