Укрексімбанк домовився про реструктуризацію своїх боргів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укрексімбанк домовився про реструктуризацію своїх боргів

Казна та Політика
514
Учора стало відомо, що спецкомітет власників 30% єврооблігацій Укрексімбанку підтримав реструктуризацію бондів на умовах, оприлюднених 20 квітня. Нагадаємо, що фінустанова запропонувала власникам продовжити термін обігу на сім років. При цьому щодо них передбачено амортизаційний механізм погашення: 50% основної суми виплачують 27 квітня 2019 року, решту 50% – шістьма рівними піврічними траншами. Ставка купона за євробондами підвищується з 8,375% до 9,625% річних.
Інші євробонди, зокрема на $125 млн із погашенням 9 лютого 2016 року та на $600 млн із погашенням 22 січня 2018-го, продовжили на семирічний строк. Щодо обох випусків також передбачено амортизаційний механізм погашення. За бондами 2016 року 50% основної суми виплачують 9 лютого 2020-го, решту 50% – шістьма рівними піврічними траншами, починаючи з 9 серпня 2020 року. Ставка купона за ними підвищується до 7% + ставка шестимісячного LIBOR.
«Ми вдячні спецкомітету за підтримку пропозицій банку. Як раніше й обговорювали, банк має намір використовувати надану йому тримісячну пролонгацію євробондів-2015 на узгодження фінальних умов і завершення репрофайлінгу цінних паперів», – наводять на веб-сайті банку слова голови правління «Укрексіму» Олександра Гриценка.
Фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса пояснює, що всієї реструктуризації ще не проведено, але це лише питання часу. «Домовилися тільки з власниками, які контролюють 30% боргу, але це на 99% означає, що такі ж умови будуть і з іншими. Та поки що загальної реструктуризації ще немає», – каже Фурса, зауважуючи, що «власники боргу щасливі».
«Умови – на рівні очікувань ринку, в ключі того, про що компанія оголосила 20 квітня. Можливо, вони могли б бути і кращими для банку, якби переговори про реструктуризацію його облігацій почалися раніше», – вважає головний аналітик Concorde capital Олександр Паращій.
За даними Forbes, переговори справді могли початися раніше, оскільки банк сам звертався до Мінфіну ще в грудні 2014 року з проханням надати йому право провести реструктуризацію. Проте в міністерстві наполягли на тому, що необхідно дочекатися загальної реструктуризації. У результаті інформаційний простір заполонили чутки про прийдешній дефолт держбанків – на тлі спроб держави перетворити їх на «острів стабільності».
Логіку Мінфіну зрозуміти важко, адже реструктуризацію бондів Укрексімбанку вивели із загального процесу, а дефолту саме цього банку допускати не хотіли, як зізнався Forbes на умовах анонімності працівник одного з держбанків. «У результаті чого змушені були пропонувати дуже неоднозначні умови щодо реструктуризації паперів, які декілька місяців тому торгувалися за 50% від номіналу. Однією з причин стало те, що банк обслуговує майже всі зовнішні військові контракти України», – пояснив співрозмовник.
У Мінфіні зазначають, що з допомогою реструктуризації мають на меті:
  • заощадити на зовнішніх платежах за суверенними та квазісуверенними борговими зобов’язаннями зовнішніх платежів близько $15 млрд за період реалізації програми МВФ;
  • забезпечити до 2020 року співвідношення державний борг/ВВП на рівні, не вищому ніж 71% від ВВП;
  • підтримати загальні потреби у фінансуванні бюджету за борговими операціями в середньому на рівні 10% від ВВП (максимум 12% від ВВП на рік) у 2019–2025 роках.
Реструктуризація бондів Укрексімбанку допоможе лише в першому пункті. Нагадаємо, що з $40 млрд фінансової допомоги Україні $15,3 млрд є не кредитами, а необхідним результатом реструктуризації державного боргу України, з яких 1,5 млрд – це борги Укрексімбанку.
З огляду на параметри другого і третього пунктів іншим власникам держборгу України не варто чекати на таку щедру пропозицію. Утім, вони навряд чи досяжні без операцій із внутрішнім боргом України.
Олександр Мойсеєнко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас