Українці купили 110 млрд доларів за п'ять років: куди сьогодні краще вкласти заощадження (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці купили 110 млрд доларів за п'ять років: куди сьогодні краще вкласти заощадження (інфографіка)

Валюта
8171
За останні 5 років українці купили в банках готівкової валюти більш ніж на $110, 7млрд, а здали – на $72,5 млрд. Такі дані НБУ (див. Інфографіку).
Найбільше народ любить долари – 81,6% купленої валюти, євро – 12,9%, і рублі – 4,2%. На іншу валюту припадає всього 1,3%.
При цьому майже 35% придбаної валюти залишилися на руках у народу. За словами експертів, ці гроші або були витрачені за кордоном під час турпоїздок, або знаходяться “в матрацах”. Причому, якщо попередні 5 років народ стабільно купував валюти більше, ніж здавав, то цього року тенденція змінилася: за 4 місяці її здали майже втричі більше, ніж купили.
Але заступник голови правління банку “Фінанси та кредит” Ігор Львов вважає інакше: “Через введені НБУ обмеження на продаж (3000 грн на день в одні руки) і 2% податку в Пенсфонд покупці, насамперед це малий і середній бізнес, пішли на чорний ринок. Цим пояснюється і дворазове зниження покупки-продажу в 2014 р, адже обмеження почали діяти з минулого року. Але статистика Нацбанку відхід у тінь не відслідковує “.
На думку Львова, цього року курс долара залишиться стабільним: 21 грн/$ за оптимістичним сценарієм, 23 грн/$ за песимістичним. Але за умови, що не буде ескалації боїв в Донбасі. Передумови для стабільності – очікування чергового траншу від МВФ і те, що НБУ адмінметодами впевнено контролює міжбанківський ринок.
А експерт “Простобанк консалтинг” Іван Нікітченко вважає, що оптимальний сценарій для гривні виглядає так: реструктуризація зовнішніх позик на умовах України (списання частини боргу), отримання другого траншу від МВФ у червні і всіх наступних за графіком. “Доповнять приплив валюти вливання від західних фінустанов. Це дозволить НБУ наростити валютні резерви, дасть можливість почати знімати обмеження, – пояснив нам Нікітченко. – Сьогодні Нацбанк жорстко регулює попит на ринку, штучно балансуючи попит і пропозицію, встановивши обмеження на покупку готівкової валюти та зняття коштів з депозитів. Це дозволило “розквітнути” чорному ринку, і скасування лімітів знову скоротить тіньовий сектор до мінімуму і стимулює приплив валюти на вклади в банки. При такому сценарії курс гривні буде перебувати в діапазоні 20-22 грн/$ з невеликою тенденцією до зміцнення .
Негативний сценарій – це дефолт або призупинення програми з МВФ через відсутність реформ, активізація бойових дій. Населення і бізнес будуть думати лише про те, як зберегти зароблене і спробують все конвертувати у валюту. НБУ продовжить утримувати курс жорсткими адмінзаходами, але на “чорному” ринку почнеться поступовий рух його вгору. Це призведе до значного розриву в офіційних і ринкових курсах, як було наприкінці 2014 і гривня обвалиться до 30 грн/$.
Експерти вважають, що українцям варто зберігати свої заощадження в банківських скриньках (від 4 грн на день оренда комірки), причому в різній валюті. “Найголовніше – диверсифікація, – говорить Нікітченко. – У готівковій гривні слід тримати суму, рівну 2-3 місячних витрат сім’ї. Решту можна розмістити, наприклад, в банківській скриньці, краще в декількох валютах. Краще у валюті залишати не менш 50% коштів . Для довгострокових заощаджень, від одного року, підійде золото, причому у фізичній формі (злитки, інвестмонети), а не на депозиті – такі вклади гарантуються “.
Для сміливих можливі й депозити. “При стабільності долара, доходи за гривневими депозитами в надійних банках (держбанки, найбільші за активами. – Авт.) дадуть до 25% річних”, – говорить Львов.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас