Американський ЗПГ може надійти на ринок Європи, де він вступить в конкуренцію з газом "Газпрому", - GGA — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американський ЗПГ може надійти на ринок Європи, де він вступить в конкуренцію з газом "Газпрому", - GGA

Енергетика
404
Зріджений природний газ (ЗПГ) з США може знайти покупців на європейському ринку, де він складе конкуренцію поставкам “Газпрому”, вважає старший аналітик Global Gas Analysis Пітер Стюарт.
Традиційно вважається, що основним ринком збуту для американського ЗПГє азіатські країни – тим більше що попит на газ в Європі останнім часом скорочувався через заходи з підвищення енергоефективності, використання відновлюваних ресурсів та доступності дешевого вугілля з Росії та США.
Однак якщо раніше ціни на ЗПГ в Азії досягали $20 за 1 млн британських теплових одиниць (БТЕ) на тлі підвищеного попиту після відмови Японії від використання АЕС, то тепер вартість впала слідом за котируваннями нафти і становить близько $8 за 1 млн БТЕ.
За різними оцінками, при поточних цінах на газ на американському майданчику Henry Hub ($2,5 за 1 млн БТЕ) поставки ЗПГдо Європи зі східного узбережжя США будуть рентабельними на рівні $6-7 за 1 млн БТЕ. Для Азії цей показник становить уже $9-10 за 1 млн БТЕ – з урахуванням більшої відстані доставки та збору за прохід танкерів через Панамський канал. Таким чином, багатьом постачальникам ЗПГ в США буде вигідніше продавати його в Європі.
А для європейських споживачів подібні розцінки вже зараз цілком порівнянні з цінами на російський газ. При цьому П.Стюарт вважає, що покупка американського ЗПГ має очевидні переваги через ризики перебоїв з постачаннями палива з РФ через Україну. Більш того, це відповідає загальній стратегії ЄС щодо зниження енергозалежності від Росії.
Аналітики відзначають, що конкурентоспроможність зрідженого газу з США тільки виросте в разі відновлення цін на нафту, оскільки тоді вартість газу, що поставляється в Європу “Газпромом” за прив’язаним до нафти цінами, також підвищиться.
За останніми даними Міненерго США, зараз на розгляді міністерства знаходяться 53 проекту з експорту СПГ загальним обсягом 1,3 млрд кубометрів на добу, або майже 500 млрд кубометрів на рік. З них лише менше 80 млрд кубометрів на рік передбачається поставляти в Канаду і Мексику, що входять в угоду про вільну торгівлю з США, а інший обсяг – на експорт в інші країни світу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас