Молдова і Румунія об'єднають ГТС і енергосистеми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Молдова і Румунія об'єднають ГТС і енергосистеми

Енергетика
254
Молдова і Румунія підписали в четвер меморандум про реалізацію низки проектів, покликаних об’єднати газотранспортні системи (ГТС) і енергосистеми двох держав.
Згідно з документом, який підписали прем’єр-міністри Молдова Кирило Габуріч і Румунії Віктор Понта, створюються передумови для інтеграції Молдова в енергетичний ринок Євросоюзу та реалізації проектів довгострокових поставок енергоносіїв з Румунії.
Документ передбачає реалізацію таких проектів, як будівництво газопроводу Ясси-Онешть, продовження транскордонного газопроводу Ясси-Унгени до Кишинева, з’єднання високовольтних ЛЕП Ісакча-Вулканешти-Кишинів, Ясси-Унгени-страшенно і Сучава-Бєльці.
Глава уряду Румунії висловив сподівання, що реалізація цих проектів дозволить диверсифікувати джерела постачання Молдавії газом і електроенергією.
Прем’єр-міністри домовилися розробити механізм співробітництва з метою координування дій в частині реалізації проектів та отримання співфінансування від Євросоюзу.
За попередніми розрахунками, проекти можна реалізувати в 2015-2018 роках. Для цього необхідно близько 750 млн євро, у тому числі 421 млн євро для реалізації проектів на території Молдови.
У серпні 2014 за фінансової допомоги ЄС завершилося будівництво газопроводу Ясси-Унгени з метою організації поставок газу з Румунії. Його потужність – 1,5 млрд куб. м на рік, що покриває потреби Молдови в газі (без урахування Придністров’я).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас