ЄК та ЄБРР оголосили про 200 мільйонів євро допомоги для гарантій бізнес-кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК та ЄБРР оголосили про 200 мільйонів євро допомоги для гарантій бізнес-кредитів

Казна та Політика
173
Комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Йоганес Ган офіційно оголосив про надання Україні, Молдові та Грузії 200 млн євро, які будуть використовуватися в якості гарантій кредитів на суму 2-3 млрд євро.
Відповідна церемонія відбулася в Ризі, в рамках бізнес-форуму Східного партнерства.
“Я радий оголосити про надання 200 млн євро. Переважна більшість цих грошей буде використана для надання кредитних гарантій на більші кредити, спрямованих на малий та середній бізнесу”, – сказав він.
Під час форуму лунали дві оцінки загальної сумі, яку можна буде залучити завдяки цим гарантіям – 2 та 3 млрд євро. “Залежить від того, чи говоримо ми про оптимістичну чи песимістичну оцінку”, – пояснив у коментарі “Європейській правді” директор Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) в країнах східної Європи та Кавказу Франсіс Маліж.
За словами Маліжа, гроші ЄС будуть використані для компенсації втрат банку в разі неповернення кредиту; це дозволить знизити ризики та узгодити низькі відсоткові ставки. Наразі детальні фінансові умови кредитних ліній не розголошуються. Відомо, що у фінансуванні візьме участь також Європейський інвестиційний банк.
Джерело в Європейській комісії уточнило, що наразі розглядається варіант, за яким в Україну надійде половина грошей. Водночас ця норма не є фіксованою. “Наразі не можу дати якихось чітких гарантій щодо кількості грошей для кожної країни, оскільки буде також певна конкуренція між країнами (Україною, Молдовою та Грузією) за ці гроші”, – заявив “Європейській правді” Йоганес Ган.
Франсіс Маліж також повідомив, що згадані гроші мають надійти в Україну вже цього року, ймовірно, в третьому кварталі, а програма діятиме орієнтовно три роки. Цьому має передувати підписання договору між ЄБРР та ЄК, а також пошук банків-партнерів в Україні.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас