НБУ оштрафував акціонера Фінбанку за порушення порядку придбання істотної участі в банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ оштрафував акціонера Фінбанку за порушення порядку придбання істотної участі в банку

Кримінал
466
Національний банк 20 травня оштрафував акціонера Фінбанку (Одеса), що входить до групи середніх, Олександра Грановського за порушення порядку придбання істотної участі в банку.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби Нацбанку.
Грановський, безпосередньо володіє 9,2061% акцій банку, у жовтні 2014 року отримав можливість вирішального впливу на управління та діяльність банку, не отримавши згоди Національного банку.
НБУ повідомляє, що в період з жовтня 2014 по квітень 2015 пакет акцій банку неодноразово розподілявся між дрібними акціонерами з метою приховування реальних власників банку.
“Так, у жовтні 2014 банк повідомив Національному банку, що його акціонерами є особи, які не є власниками істотної участі, не уточнюючи інформацію про цих осіб. У січні 2015 банк повідомив Національному банку, що серед його акціонерів є 30 юридичних та 67 фізичних осіб, а станом на квітень 2015 загальна кількість акціонерів банку збільшилася до 117 осіб “, – відзначає регулятор.
НБУ неодноразово звертав увагу банку на те, що його структура власності не відповідає вимогам прозорості, і вимагав розкриття реальних контролерів банку.
За результатами проведеного Нацбанком розслідування було встановлено, що в жовтні 2014 між Борисом Кауфманом, колишнім контролером банку, та Олександром Грановським, міноритарним акціонером банку, було укладено непублічний угоду, в результаті виконання якого Кауфман передав Грановському контроль над 80% акцій банку без отримання на це згоди НБУ.
Цей факт був підтверджений обома сторонами угоди в листах, які Національний банк отримав у квітні 2015 року.
Таким чином, Грановський порушив вимоги частин 1 та 2 статті 34 закону “Про банки і банківську діяльність”, оскільки не повідомив Національний банк про свій намір придбати істотну участь у Фінбанк і не подав регулятору необхідний пакет документів для погодження набуття істотної участі.
Крім накладення штрафу, Національний банк зобов’язав Грановського у тримісячний строк: надати підконтрольним Грановському номінальним акціонерам банку обов’язкове до виконання вказівку про відчуження акцій банку, контроль над якими був придбаний з порушенням закону, на користь третьої особи, яка відповідатиме вимогам НБУ до власника істотної участі у банку, або оформити на себе право власності на ці акції після отримання погодження Національного банку.
Якщо припис Нацбанку не буде виконано у встановлений строк, НБУ залишає за собою право позбавити Грановського і номінальних акціонерів, які перебувають під його контролем, права голосу акцій банку, які були придбані з порушенням закону.
Як повідомляло агентство, на початку жовтня 2014 року “Вертекс Юнайтед” і бізнесмен Кауфман вийшли зі складу акціонерів Фінбанку.
В даний час найбільшими акціонерами банку є Олександр Мамонтенко (9,96%), Сергій Барков (9,96%) і Грановський (9,2%).
За даними НБУ, на 1 квітня за розміром активів банк займав 56-е місце (1,349 млрд гривень) серед 133 діючих банків.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас