Надання Кабміну права вводити мораторій істотно не позначиться на курсі гривні, - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Надання Кабміну права вводити мораторій істотно не позначиться на курсі гривні, - банкіри

Валюта
770
Надання Верховною Радою уряду права вводити мораторій на виплати за зовнішнім комерційним боргом істотно не вплине на динаміку курсу гривні, вважають банкіри.
“Законодавча ініціатива Кабінету міністрів в частині надання йому права вводити мораторій на виплату своїх же боргів є скоріше ще одним інструментом тиску на зовнішніх кредиторів, переговори з якими відбуваються в досить неоднозначному режимі, ніж новим витком цього процесу. Ми не очікуємо негайного впливу прийнятого закону на курс гривні, оскільки нічого нового в ситуацію він не привносить “, – сказав начальник управління контролю операційних і ринкових ризиків ВТБ Банку (Україна) Андрій Грищенко.
Разом тим, за оцінкою експерта, якщо домовленості з кредиторами так і не будуть досягнуті до закінчення поточної місії МВФ в Києві і, як наслідок, умови надання чергового траншу будуть змінені, тривожні настрої учасників ринку можуть підштовхнути гривню до подальшого ослаблення.
Голова правління банку “Кредит Дніпро” Олена Малинська також вважає, що прийнятий Верховною Радою закон не зробить істотного впливу на курс гривні.
“По-перше, передача права на введення мораторію від Верховної Ради уряду – це всього лише інструмент, який надасть Міністерству фінансів можливість при необхідності оперативно приймати подібні рішення. По-друге, в цьому рішенні є і певні переваги, серед яких зняття зайвого боргового тягаря з державного бюджету і, відповідно, можливість направляти ці кошти на розвиток економіки України “, – сказала вона.
Е.Малинська при цьому додала, що якщо через прийняття даного рішення курс гривні і продемонструє незначну девальвацію, то вже незабаром він повернеться до рівня 21-23 грн\$ 1.
Аналогічної точки зору дотримується і начальник управління міжнародного фінансування та структурування транзакцій ПУМБ Сергій Зубро.
“Швидше за все, майже ніяк не позначиться, оскільки ці рішення приймаються в контексті реструктуризації суверенних зобов’язань перед міжнародними кредиторами, до яких психологічно вже всі готові, крім, мабуть, самих кредиторів, і, можливо, для посилення позиції Мінфіну в переговорах з ними” , – сказав він.
При цьому експерт додав, що з технічної точки зору вплив на курс не буде негативним, так як цим законом обмежується відтік капіталу з країни. Разом з тим, за його оцінкою, норми закону можуть негативно вплинути на інвестклімат.
“Прийняттям такого закону уряд переслідує певні тактичні цілі, але зі стратегічної точки зору закон негативно впливає на інвестиційний клімат держави”, – сказав він.
Перший заступник голови правління Промінвестбанку В’ячеслав Юткін вважає, що можливе введення такого мораторію негативно відіб’ється на кредитному рейтингу країни та її інвестиційній привабливості в цілому, що, в свою чергу, негативно відіб’ється на курсі гривні. Разом з тим на сам закон, ухвалений у вівторок Верховною Радою, міжбанк істотно не відреагує.
“Ослаблення гривні не буде значним – в межах 2-3%, але тільки у випадку, якщо регулятор продовжить курс обмежувальних заходів на міжбанківському ринку”, – додав банкір.
За його оцінкою, гривня зможе повернути втрачені позиції після оголошення змін умов угод за зовнішніми запозиченнями та відновлення програми розширеного фінансування МВФ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас