Реформування держзакупівель необхідно прискорити вдвічі - рішення Нацради реформ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реформування держзакупівель необхідно прискорити вдвічі - рішення Нацради реформ

Казна та Політика
196
Міністерству економічного розвитку і торгівлі України необхідно прискорити реформування системи державних закупівель та переведення їх в електронну форму, повідомив заступник глави адміністрації президента Дмитро Шимків з посиланням на рішення Національної ради реформ.
“Всі запропоновані міністерством дати отримали критику з боку учасників засідання, всі попросили скоротити їх удвічі”, – сказав він.
За словами Д.Шимківа, в ході засідання президент Петро Порошенко висловив готовність підтримати відповідний законопроект, як свого часу підтримав законопроект про закупівлі ліків через міжнародні організації.
Нацрада реформ також обговорювала питання приєднання України до Угоди СОТ про державні закупки (GPA, Agreement on Government Procurement), яке, за словами Д.Шимківа, дозволить відкрити нові ринки збуту з річним обсягом з $1700 млрд, залучити міжнародних інвесторів, проводити закупівлі за міжнародними стандартами.
За його словами, обсяг держзакупівель в Україні становить 250 млрд грн на рік. У той же час ця сума могла б бути на 10% менше за умови усунення корупції у цій сфері і ще на 10% – за рахунок усунення обмежень конкуренції.
Як повідомлялося, МЕРТ планує істотно спростити тендерні процедури при державних закупівлях і перевести їх на електронні майданчики до кінця 2016 року. При цьому планується, що система електронних закупівель повноцінно запрацює до завершення цього року, а до кінця наступного пошириться майже на всі закупівлі в Україні.
З цією метою МЕРТ розробляє два законопроекти. Перший з них дозволить істотно спростити процедуру проведення закупівель та участі в них бізнесу, другий дозволить перевести торги на електронні майданчики і зробити процедури торгів прозорими.
До початку 2015 року в Україні торги через електронні майданчики не проводилися. В даний час у вигляді експерименту через електронні майданчики здійснюють допорогові закупівлі (товарів – на суму до 100 тис. грн, робіт – до 1 млн грн) та закупівлі для Міністерства оборони.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас