"Газпром" програв суд по take-or-pay — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" програв суд по take-or-pay

Енергетика
1489
Російський монополіст ВАТ “Газпром” програв суд чеській компанії RWE “Трансгаз”.
Російська сторона намагалася стягнути понад півмільярда доларів за невиконання умов “бери-або-плати” (take-or-pay).
Тяганина почалася ще п’ять років тому в міжнародному арбітражному трибуналі Торговельної палати у Відні. Той суд закінчився також поразкою для “Газпрому”.
Невдалими виявилися спроби оскаржити це рішення і в торговому суді у Відні, а в верховному земельному суді Відня, і верховному суді Австрії.
Тим часом, стокгольмський арбітраж в серпні почне розгляд позову до “Газпрому” з боку німецької компанії E.ON. Цей енергетичний гігант вимагає переглянути умови контракту, укладеного два роки тому.
Також “Газпром” надіслав до Стокгольмського арбітражу претензії до “Нафтогазу”. Зокрема, як говорив представник монополії, тільки по take or pay суми “астрономічні”. Україна також подала в Стокгольмський арбітраж позови з вимогою переглянути кабальний контракт 2009 року, змінити транзитну угоду і компенсувати багаторічні переплати за російський газ.
Крім того, Антимонопольний комітет України за дорученням Кабінету міністрів почав розслідування проти “Газпрому”.
Перед цим Єврокомісія направила “Газпрому” повідомлення про претензії в порушенні антимонопольного законодавства Євросоюзу за підсумками представницьких результатів розслідування. ЄК відкрила офіційне розгляд проти “Газпрому” 31 серпня 2012.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас