Переговори між урядом та міжнародними інвесторами, схоже, зайшли в глухий кут, - The Financial Times — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Переговори між урядом та міжнародними інвесторами, схоже, зайшли в глухий кут, - The Financial Times

Казна та Політика
3260
Переговори щодо реструктуризації $23 млрд боргу України досягли точки кипіння у вівторок увечері, після того, як Мінфін виступив з різкою заявою, яким поставив під сумнів прозорість, оперативність і сумлінність комітету найбільших кредиторів, пише в середу, 13 травня, газета The Financial Times.
Мінфін у заяві зазначив, що “стурбований підходом комітету кредиторів” і “відсутністю готовності брати участь у переговорах”. Жорсткі слова прозвучали на тлі зростаючих очікувань ринку, що переговори з реструктуризації, швидше за все, розтягнуться на все літо, поки Україна – стикаючись з несхваленням кредиторів – продовжує вимагати списання боргу і розстрочки погашення, щоб заощадити $15 млрд протягом наступних чотирьох років (що є частиною домовленості з МВФ).
Переговори між урядом та міжнародними інвесторами, схоже, зайшли в глухий кут. Група найбільших кредиторів України раніше у вівторок заявила, що вони були “готові і згодні підтримати розумну реструктуризацію боргу України”, не побачили “ніякої істотної взаємодії” з боку уряду. У свою чергу міністр фінансів Наталія Яресько напередодні заявила, що минулого тижня “запропонувала обговорити (ситуацію – ред.) Безпосередньо з одним відомим членом комітету, щоб прискорити і сфокусуватися на переговорах, але отримала відповідь, що він недоступний, щоб поговорити з нею”.
Комітет кредиторів відмовився коментувати заяву Міністерства фінансів України.
Відзначимо, Україна почала переговори з реструктуризації частини держборгу загальним обсягом 23 млрд дол. 13 березня – відразу ж після схвалення програми кредитування економіки країни на 17,5 млрд дол. з боку Міжнародного валютного фонду.
Один з учасників переговорів про реструктуризацію, державний «Укрексімбанк», оприлюднив дані, згідно з яким українська сторона в рамках переговорів про реструктуризацію розраховує в 2015 році заощадити за борговими цінними паперами до 5,2 млрд дол.
У тому числі в перелік паперів увійшли урядові облігації на 500 млн дол., 644,220 млн дол. І 3 млрд дол. (Викуплені Російською Федерацією), муніципальні облігації Києва на 250 млн дол., Облігації «Укрексімбанку» на 750 млн дол. І позики інших державних структур на загальну суму 225, 543 млн дол.
Переговори з кредиторами повинні бути завершені в травні 2015 року, до завершення роботи місії Міжнародного валютного фонду для першого перегляду програми.
За матеріалами:
Financial Times
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас