Єврокомісар: Ми працюємо з МВФ щодо покриття "газового боргу" України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісар: Ми працюємо з МВФ щодо покриття "газового боргу" України

Енергетика
357
В ході останньої тристоронньої зустрічі з питань газу між Росією, Україною і ЄС було знайдено взаємоприйнятне рішення з питання про те, як відобразити в протоколі “питання боргу” за постачання палива в Україну в 2013-2014 рр.
Про це заявив віце-голова Єврокомісії з енергетичного союзу Марош Шефчовіч в рамках берлінського Енергетичного саміту з безпеки.
«Ми погодилися з сумою 3,1 мільярди доларів як взаємоприйнятної для сторін: для української сторони це представляє повну суму боргу, для російської – частину боргу, оскільки справжня сума повинна бути визначена в Стокгольмі (йдеться про Стокгольмському арбітражному суді, куди подали позови і українська, і російська сторони. – Ред.) », – пояснив Шефчовіч.
Він назвав таке рішення «дипломатичної формулою» і «ключем, який відкриває двері до наступних дискусій, які дозволять досягти домовленості з інших питань».
У Єврокомісії сподіваються, що Стокгольмський арбітраж зможе врегулювати питання, і одночасно працюють з МВФ з питання можливості покриття боргу. Зараз важливо, за словами єврокомісара, створити стабільні переговорні рамки, щоб у період до винесення судом рішення не допустити перебоїв з газовими поставками в Україну та транзитом.
Говорячи про перспективи інвестування в українську ГТС, Шефчовіч підкреслив, що Європейський банк реконструкції та розвитку, а також Європейський інвестиційний банк вкладають у модернізацію української “труби” 300 млн євро. Є також інтерес з боку деяких європейських компаній обговорити з «Укртрансгазом» і «Нафтогазом України» питання по газосховищу. У той же час він підкреслив необхідність реформ, у тому числі подальшої реструктуризації «Нафтогазу», і важливість дотримання нового законодавства, яке, на думку Єврокомісії, цілком відповідає європейським нормам.
Нагадаємо, наприкінці жовтня 2014 року “Газпром” скасував у контракті з “Нафтогазом” принцип take-or-pay і надав знижку в $100 за 1 тис. куб. м до контрактної ціни до кінця березня 2015 року – так званий “зимовий пакет”. Знижка надана шляхом зниження експортного мита рішенням російського уряду.
У свою чергу, “Нафтогаз” зобов’язався до кінця 2014 року погасити борг за газ в $3,1 млрд.
“Газпром” продовжує вимагати від “Нафтогазу” виплати $2,47 млрд – ця сума становить різницю між ціною контракту $486,5 за 1 тис. куб м і переговорною позицією Києва – $ 268,5 за 1 тис. куб. м в оплаті постачань в 2013-2014 рр.
“Газпром” і “Нафтогаз” подали взаємні позови до Стокгольмського арбітражу: про стягнення боргу та про повернення передбачуваної переплати. Поки контракт продовжує діяти.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас