Підсумки скандального конкурсу на пост голови ДФС: як експерти оцінили призначення Романа Насірова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підсумки скандального конкурсу на пост голови ДФС: як експерти оцінили призначення Романа Насірова

Казна та Політика
5661
З призначенням нового головного податківця – голови Державної фіскальної служби України Романа Насірова робота ДФС стане більш скоординованою з іншими органами влади, але й більш підконтрольною президенту, вважають політологи.
“Враховуючи близькість Романа Насірова з одного боку до Петра Порошенка, з іншого боку – до Валерії Гонтаревої, варто очікувати, що буде більш тісний взаємозв’язок всіх фінансових структур в країні і, відповідно, контроль з боку президентської влади за роботою ДФС та іншими процесами у фінансовій сфері”, – заявив політолог Кость Бондаренко.
Однак у тому, що робота Держфіскальної служби стане більш прозорою, він сумнівається: “Про прозорість мова не йде, прозорість – це питання системи. Якщо система в принципі не прозора, то один із структурних підрозділів цієї системи теж не може бути прозорим”, – сказав Бондаренко.
На думку політолога Вадима Карасьова, новому главі ДФС доведеться більше звітувати перед громадськістю. “Думаю, менше буде скандалів і більше прозорості. Насіров – молодий, але авторитетний фахівець. Він пройшов конкурс, призначення було публічним, і новому главі Фіскальної служби потрібно буде звіт тримати не тільки перед відповідними інстанціями в Кабміні, але й перед громадськістю”, – сказав політолог. Фіскальна служба, на його думку, повинна запрацювати по-новому, “з урахуванням усіх обставин, які й призвели до призначенню цього молодого, але вже авторитетного депутата на таку серйозну посаду”.
Призначення Романа Насірова вже викликало реакцію і в експертному середовищі. “Знаю його по роботі в комітеті ВР (парламентський комітет з податкової і митної політики – авт.). Непоганий організатор, розбирається в матеріалі, у нього може бути непогане майбутнє, якщо крісло, звичайно, його не зіпсує”, – написав почесний президент компанії Jurimex, доктор юридичних наук Данило Гетманцев.
А журналісти тим часом нагадали про одну з дискусій між Романом Насірова і грузинським реформатором Кахою Бендукідзе. Як повідомила колишній журналіст одного з економічних видань Юлія Белінська, кілька років тому Насіров, будучи інвестбанкіром, не зміг сходу уточнити розмір податків.
Нагадаємо, раніше навколо відбору кандидата на посаду голови Державної фіскальної служби України розгорівся скандал. Рада з конкурсного відбору кілька разів переносив оголошення підсумків конкурсу, а одна з головних претендентів на цей пост народний депутат Оксана Продан звинуватила владу в спотворенні і нівелюванні процесу. “Я подавалася на відкритий конкурс, поважаючи членів Ради з конкурсного відбору і сподіваючись, що прийшов час зміни корупційної системи. Не раз під час конкурсу прийняття рішення переносили, а 23-го квітня, після доповіді кожного кандидата, всупереч попереднім обіцянкам, рішення рада не озвучила, хоча оцінки кандидатів робила”, – написала Оксана Продан на своїй сторінці в Facebook.
У ситуацію втрутилася міністр фінансів Наталія Яресько. Вона заявила, що конкурсна процедура з відбору була прозорою і справедливою, а всім кандидатам “були надані рівні можливості”. “Кандидати обиралися за прозорою та зрозумілою процедурою, і результати відбору відображають результати рейтингування кандидатів кожним з учасників Ради з відбору кандидата на пост глави ДФС”, – написала Яресько.
Як ми повідомляли раніше, Роман Насіров очолює парламентський комітет з податкової і митної політики. Його називають близьким до голови цього комітету в двох минулих скликаннях Віталія Хомутинника, якого, в свою чергу, пов’язують з Ігорем Коломойським. Проте варто зазначити, що Насіров голосував за зниження мінімального кворуму на зборах акціонерів (закон, спрямований на зменшення впливу Коломойського на “Укрнафту”).
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас