Генпрокуратура хоче повернути Києву землі Лаври та Софії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Генпрокуратура хоче повернути Києву землі Лаври та Софії

Кримінал
419
Генеральна прокуратура України через суд вимагає повернути Києву землі біля Софійського собору та Києво-Печерської лаври, які орендують комерційні структури.
Про це повідомляє прес-служба ГПУ.
«Реалізуючи конституційну функцію представництва громадян і держави в суді, органи прокуратури оскаржили в суді незаконні рішення Київської міської ради, якими комерційним структурам передано в оренду під забудову земельну ділянку площею 0,87 гектара в провулку Кияновському, 12а, в Шевченківському районі м.Києва», – йдеться в повідомленні.
У прес-службі уточнили, що ця земельна ділянка розташована в центральному історичному ареалі столиці, на території охоронної зони об’єкта всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО «Київ: собор святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська лавра».
Незважаючи на те, що на зазначеній території заборонена будь-яка забудова, окрім будівництва особливо важливих об’єктів, в 2007 і 2013 роках Київська міська рада прийняла рішення про передачу комерційним структурам земельної ділянки для будівництва офісно-житлового комплексу з підземною автостоянкою. При цьому в порушення Конвенції ЮНЕСКО про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини, ратифікованої Україною в 1988 році, про такі рішення навіть не був поставлений до відома Комітет всесвітньої спадщини, підкреслюють в ГПУ.
Реагуючи на зазначені порушення, прокуратура м.Києва звернулася з позовом про визнання недійсними рішень Київської міської ради та укладених ним договорів оренди землі, проте в його задоволенні суд відмовив.
Після цього за справу взялася Генпрокуратура. Як нагадують в її прес-службі, ГПУ звернулася із заявою про перегляд зазначених судових рішень Верховним Судом України.
«Вища судова інстанція погодилася з обґрунтованістю доводів Генеральної прокуратури України та 22.04.2015 скасувала постанову Вищого господарського суду України, а справу передала на новий касаційний розгляд», – наголошується в повідомленні.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас