Британська мережа супермаркетів Tesco зафіксувала рекордний збиток в минулому фінроці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британська мережа супермаркетів Tesco зафіксувала рекордний збиток в минулому фінроці

Світ
287
Британська мережа супермаркетів Tesco Plc зафіксувала за підсумками минулого фінансового року рекордний збиток за свою 96-річну історію, зокрема, через великі списання.
Як повідомляється в прес-релізі Tesco, чистий збиток за підсумками фінроку, що завершився 28 лютого, склав 5,77 млрд фунтів стерлінгів ($) порівняно з чистим прибутком в 970 млн фунтів роком раніше.
Доподатковий збиток рітейлера склав 6380 млн фунтів проти прибутку в 2,26 млрд фунтів роком раніше.
Обсяг списань компанії в минулому році склав 7 млрд фунтів. Списання пов’язані, зокрема, з оголошеним в січні закриттям 43 неприбуткових магазинів і відмовою від планів відкриття низки великих супермаркетів.
Прибуток Tesco без урахування разових доходів і витрат скоротилася до 1,4 млрд фунтів у порівнянні з 3,320 млрд фунтів роком раніше, що в цілому співпало з очікуваннями експертів, опитаних FactSet.
Виручка рітейлера без урахування податку на додану вартість зменшилася до 63 млрд фунтів з 63,560 млрд фунтів роком раніше. Середній прогноз аналітиків для цього показника становив 61,930 млрд фунтів.
Минулий фінрік став дуже складним для Tesco: компанія змінила головного виконавчого та фінансового директорів, а також оголосила про виявлені порушення в бухгалтерському обліку, які спричинили кримінальне розслідування.
Крім цього, компанія стикається з високою конкуренцією на британському ринку продовольчих товарів і змушена знижуватися ціни, щоб захистити свою частку ринку.
Багато експертів розраховують, що новий CEO Tesco Дейв Льюїс зможе змінити на краще ситуацію в компанії.
“Минулий рік був дуже складним для Tesco, – заявив Д.Льюіс. – Наші результати відображають погіршення ситуації на ринку, а також, що більш важливо, зниження нашої конкурентоспроможності в останні роки”.
Д.Льюіс, який очолив компанію у вересні минулого року, намагається впоратися з падінням продажів, а також ринкової частки Tesco. Зокрема, компанія закриває неприбуткові точки, скорочує лінійку продукції, що продається, збільшує число співробітників в магазинах, щоб поліпшити обслуговування клієнтів, а також готується до продажу не ключових активів.
Голова Tesco зазначає, що “ситуація на ринку залишається складною” і не очікує поліпшення результатів компанії в найближчі місяці.
Tesco раніше відмовилася від операцій в Японії і США, проте як і раніше представлена в 11 країнах світу. Виручка компанії в Азії в минулому фінроці впала на 4,1%, в Європі – на 8,5%, у Великій Британії – на 1,8%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас