Фінансова G20 бачить проблеми волатильності курсів валют у світовій економіці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансова G20 бачить проблеми волатильності курсів валют у світовій економіці

Світ
286
Міністри фінансів і глави центробанків G20 вітають зміцнення економічної активності в розвинених країнах, чекаючи позитивний вплив від зниження нафтових цін і вказуючи на проблеми,що зберігаються у вигляді волатильності курсів валют, високого держборгу і геополітичної напруженості, йдеться в комюніке за підсумками зустрічі фінансової “двадцятки” у Вашингтоні .
“Ми вітаємо зміцнення економічної активності в деяких ключових економіках, але глобальне зростання залишається помірним і відбувається різними шляхами. Короткострокові перспективи в країнах з розвиненою економікою, зокрема, в єврозоні та Японії, останнім часом покращилися, в той час як США і Великобританія продовжують показувати стійке зростання, яке могло б підтримати глобальне відновлення”, – йдеться в документі.
Зростання економіки в ряді країн, що розвиваються, таких як Китай та Індія, залишається сильним, але нерівномірним. Країни, що розвиваються з низьким рівнем доходу продовжують демонструвати високі показники. Ризики для перспектив світової економіки більш збалансовані, ніж під час останньої зустрічі фінансової “двадцятки”, наголошується в комюніке.
Загальний глобальний вплив від зниження цін на нафту, за оцінками фінансової “двадцятки”, буде позитивним з мінливим ефектом.
“Тим не менше, існують важливі виклики, включаючи волатильність валютних курсів і тривалу низьку інфляцію, стійкі внутрішні і зовнішні дисбаланси, високий держборг і геополітичну напруженість”, – йдеться в документі.
Міністри фінансів і глави ЦБ “двадцятки” також висловили глибоке розчарування у зв’язку з триваючою затримкою в проведенні реформи квот МВФ і реформи управління.
“Ми як і раніше закликаємо США ратифікувати реформи 2010 якнайшвидше”, – йдеться в документі.
Необхідність реформ важлива для авторитету, легітимності і ефективності МВФ. “Ми підтверджуємо, що їх якнайшвидша реалізація залишається нашим пріоритетним завданням”, – наголошується в комюніке.
Раніше повідомлялося, що “двадцятка” в даний час стоїть на розвилці в питанні реформування фонду – піти шляхом delinking (поділ рішень про збільшення квот і перерозподіл квот на користь країн, що розвиваються) або одноразово збільшити ресурсну базу фонду з незначним перерозподілом часток між акціонерами, нагадало джерело.
Реформа “пробуксовує” вже п’ятий рік. 14-й перегляд квот повинен був бути завершений ще в 2012 році, до січня 2013 повинна була бути розроблена нова формула розподілу квот, а до січня 2014 проведений 15-й перегляд. Проте зробити це без ратифікації більшістю країн-членів МВФ 14-го перегляду неможливо. США мають квоту SDR 17,69% і 16,75% голосів, що забезпечує їм право вето щодо ключових рішень фонду, що вимагають прийняття більшістю в 85% голосів. США досі не ратифікували перегляд квот.
Щоб подолати гальмування реформ з боку США, в квітні 2014 було запропоновано розділити рішення 2010 року про загальному збільшенні розміру квот з +238,4 млрд SDR до 476, 8 млрд SDR і про перерозподіл більше 6% квот від розвинених країн, що розвиваються і прийняти їх окремо один від одного. Для прийняття рішення про збільшення квот потрібна ратифікація його більшістю в 70% голосів, тобто воно може бути проведене без урахування думки США. Перерозподіл же квот вимагає ратифікації більшістю в 85% голосів, тобто без ратифікації США воно не може бути здійснено.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас