Більше половини керівників підприємств вважають, що ситуація з корупцією не змінилася, кожен четвертий - що погіршилася (опитування) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Більше половини керівників підприємств вважають, що ситуація з корупцією не змінилася, кожен четвертий - що погіршилася (опитування)

Кримінал
1198
Лідерами за рівнем корупції в Україні є Державна податкова служба, Агентство земельних ресурсів та Державна автомобільна інспекція, свідчать дані соціологічного дослідження, проведеного серед 2,7 тис. керівників українського бізнесу.
“Лідерами антирейтингу є Державна фіскальна служба, Агентство земельних ресурсів та Державна автомобільна інспекція”, – повідомив голова правління Transparency International Україна Андрій Марусов, представляючи дані дослідження.
Згідно з опитуванням, за останні півроку зіткнулися з корупцією в органах: Державної податкової служби – 25,9% опитаних, Агентстві земельних ресурсів – 7,1%, Державної автомобільної інспекції – 5,1%, Митної служби – 4,4%, Міністерства внутрішніх справ – 4,0%, в обласних держадміністраціях – 3,7%, прокуратурі – 3,3%, міліції – 3,2%, санепідстанції – 2,9%, Державній реєстраційній службі – 2,8%, пожежній службі – 2 , 5%, медичних установах – 1,7%, Державної архітектурно-будівельної інспекції – 1,6%, виконавчих комітетах – 1,4%.
Оцінювання проводилось за шкалою від “-5” до “+ 5”, де “0” означав незмінність ситуації. Найбільш корумпованими виявилися державні органи в Одеській (-1,34), Запорізькій (-1,31) і Хмельницькій (-1,23) областях. Менше корупції зафіксовано у Волинській (0,07), Закарпатській (-0,02) і Полтавській (-0,21) областях. У всіх інших регіонах керівники підприємств відзначають погіршення ситуації з корупцією.
Серед галузей економіки, які найбільше страждають від впливу корупції, лідером є сільське господарство. Йому український бізнес поставив оцінку -0,97 балів погіршення ситуації. Не набагато краща ситуація в галузях промисловості (-0,76), торгівлі (-0,73), транспорту та зв’язку (-0,61).
В цілому 57,2% опитаних вважають, що ситуація з корупцією в Україні за останні півроку залишилася незмінною, 27,7% відповіли, що ситуація погіршилася, 15,1% респондентів відзначають поліпшення ситуації.
Заступник глави адміністрації президента з питань проведення адміністративних, соціальних та економічних реформ Дмитро Шимків зазначив, що проведення подібних опитувань дозволяє оцінити, як суспільство сприймає проведені в країні реформи.
“Я, можливо, не налаштований настільки оптимістично, що за три місяці чиновники, побачивши дане дослідження, вщухнуть. Але вони зрозуміють, що цей процес моніториться, і це дозволяє зрозуміти, де саме це відбувається (чиновники беруть хабарі – ред.)”, – висловив думку він.
Дослідження на тему “Чи змінився рівень корупції в державних органах після Революції гідності? Погляд українського бізнесу” провели Transparency International Україна, ПриватБанк, ТОВ Аудиторська фірма “ПрайсвотерхаусКуперс” і компанія GfK Ukraine в лютому-березні. Всього методом телефонного інтерв’ю було опитано керівники 2 тис 741 підприємства на всій території України, за винятком Криму та зони АТО в Донецькій і Луганській областях.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас