Гонтарева угледіла еквілібріум на валютному ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гонтарева угледіла еквілібріум на валютному ринку

Валюта
8623
Національний банк України констатує наявність передумов для поетапної лібералізації валютного ринку.
Про це йшлося під час чергової наради голови НБУ Валерії Гонтарєвої з представниками банківської спільноти, повідомляє прес-служба НБУ.
“Є підстави говорити про досягнення еквілібріуму на валютному ринку. За останні тижні ми спостерігаємо там стабільну ситуацію. Тому Національний банк констатує наявність передумов для лібералізації ринку і ослаблення деяких обмежень”, – заявила Гонтарєва.
Зокрема, за її словами, “вже з 10 квітня для платежів за імпорт деяких життєво необхідних товарів (нафта, бензин, дизпаливо, медичні вироби для гемодіалізу та хворих на онкологічні захворювання тощо) за прямими контрактами з їх виробниками, а також товарів військового призначення було скасовано обов’язкове використання акредитивної форми розрахунків “.
Як зазначив перший заступник голови НБУ Олександр Писарук, протягом двох-трьох місяців регулятор закінчить процес очищення банківської системи, після чого перейде до структурної стабілізації ринку.
Гонтарева вважає, що такі кроки будуть сприяти відновленню довіри громадян до банків і стануть своєрідною “точкою перезавантаження” для банківської системи.
Вона також акцентувала увагу присутніх на монетарній політиці регулятора і повідомила, що істотні темпи приросту інфляції (за підсумками березня – 10,8%, у річному вимірі – 45%) змусили Нацбанк залишити незмінним розмір облікової ставки.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас