Раді запропонували регламентувати роботу колекторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Раді запропонували регламентувати роботу колекторів

Кредит&Депозит
693
Депутат Верховної Ради Олександр Фельдман (позафракційний) пропонує парламенту регламентувати надання колекторських послуг.
Про це йдеться в законопроекті №2615, зареєстрованому в Раді 9 квітня.
Зокрема документом пропонується визначити колекторську діяльність як діяльність з надання послуг зі здійснення боржниками – фізичними особами добровільних дій по виконанню зобов’язань, які ними прострочено, на користь кредитора або діяльність з повернення заборгованості за грошовими зобов’язаннями споживача.
Згідно з документом, при здійсненні профільної діяльності колектор матиме право проводити телефонні переговори з боржником, направляти письмові повідомлення (претензії) боржнику за адресою його мешкання і проводити особисті зустрічі уповноважених представників колектора по стягненню боргів з боржником або його адвокатом (іншим представником).
Також колектор буде зобов’язаний надавати споживачеві нотаріально завірену копію документа, що підтверджує наявність боргового зобов’язання споживача перед колектором або нотаріально завірену копію документа, що підтверджує повноваження колектора, який наданий кредитором.
У процесі контакту або будь-якої взаємодії з боржником, колекторам забороняється здійснення телефонних дзвінків з 20:00 вечора до 9:00 ранку, а також у святкові та неробочі дні, дзвонити більше 1 разу на тиждень, контактувати з боржником за місцем роботи, у тому числі направляти туди повідомлення.
Крім того, пропонується заборонити колекторам повідомляти споживача про наявність простроченої заборгованості по електронній пошті в мережі Інтернет, SMS-повідомленнями і за допомогою телефонного автоматичного інформатора.
Також буде заборонено погрожувати споживачеві арештом або іншими, не передбаченими заходами, вести розмову використовуючи лексику і вирази, які можуть ображати або принижувати особистість споживача і явно чи приховано погрожувати боржникові.
Очікується, що прийняття законопроекту створить механізм, за допомогою якого громадяни зможуть захистити свої права від зловживань з боку колекторів.
Як повідомляло агентство, депутати Ради Ірина Суслова та Юрій Дерев’янко (обидва – позафракційні) пропонують парламенту заборонити надання колекторських послуг щодо боржників – фізичних осіб.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас