Половина українців проти надання російській мові статусу другої державної - соцопитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Половина українців проти надання російській мові статусу другої державної - соцопитування

Світ
3686
У разі проведення референдуму про надання російській мові статусу другої державної 48% населення України проголосували б проти і тільки 33% – за, ще 9% не взяли б участі в голосуванні, свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.
Водночас, лише 51% жителів півдня і сходу України, які проголосували б на референдумі за надання російській мові статусу другої державної, вважають, що російська має отримати цей статус навіть якщо є можливість зробити її офіційною в регіонах, де цього хоче більшість.
За наявності такого вибору 46% вважає, що російську потрібно зробити другою офіційною мовою тільки в тих місцевостях, більшість населення яких цього бажають.
На питання, якою має бути державна політика щодо російської мови в Україні, респондентам було надано три варіанти відповіді.
Лише 19% відповіли, що її потрібно зробити другою державною мовою, 21% – що її потрібно вилути з офіційного спілкування по всій Україні, а 52% вважають, що російську мову треба зробити другою офіційною мовою тільки в тих місцевостях, більшість населення яких цього бажають. 6% так і не визначилися з відповіддю, 2% – відмовилися відповідати.
Позицію про вилучення російської мови з офіційного спілкування по всій Україні підтримують 42% жителів заходу України, 24% – центру, 13% – Півдня і лише 3% – сходу.
Надання російській мові статусу другої державної підтримують 37% жителів півдня, 31% – сходу, 8% – центру та 6% – заходу.
Варіант надання російській мові статусу другої офіційної мови тільки в тих місцевостях, більшість населення яких цього бажають, підтримала найбільша частина населення сходу – 61%, 57% населення центру, 44% заходу і 43% півдня країни.
На питання, якою має бути державна політика щодо викладання російської мови в україномовних школах, 36% респондентів відповіли, що її треба викладати не в більшому обсязі, ніж інші іноземні мови, 30% висловилися за те, щоб обсяги викладання російської та української мов повинні бути рівними, ще 27% погодилися з тим, що російська мова має викладатися в меншому обсязі, ніж українська, але в більшому, ніж інші іноземні мови. 7% опитаних не визначилися з відповіддю, ще 1% відмовилися відповідати.
Опитування проводилося 14-24 лютого 2015 р. у всіх регіонах України, за винятком Криму. У Донецькій і Луганській областях дослідження проводилося як на контрольованих владою територіях, так і на непідконтрольних. Всього було опитано 2013 респондентів. Статистична похибка вибірки не перевищує 3,3% для показників близьких до 50% і 1,4% – для показників близьких до 5%.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас