МОЗ пропонує спростити реєстрацію ліків, щоб зробити їх більш доступними для населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МОЗ пропонує спростити реєстрацію ліків, щоб зробити їх більш доступними для населення

Світ
213
Міністерство охорони здоров’я України пропонує встановити спрощений порядок державної реєстрації окремих груп лікарських засобів (генеричних, гомеопатичних, імунологічних, рослинних та інших) згідно з практикою, прийнятою в країнах з суворою регуляторною політикою, а також врегулювати правовідносини у сфері реєстрації для усунення корупційних ризиків.
Відповідний проект закону про внесення змін до закону України “Про лікарські засоби” оприлюднено на сайті відомства для громадського обговорення.
Згідно з текстом документа, зокрема, за спрощеною процедурою, може бути зареєстровано лікарський засіб на основі діючої речовини, яка відсутня в державному реєстрі України, але його застосування передбачено формулярами провідних країн Європейського Союзу (ЄС), зокрема Британським національним формуляром, і якщо воно зареєстровано в будь-якій країні ЄС, США, Японії, Канади та Австралії.
Як наголошується в пояснювальній записці, згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), з рекомендованого мінімального переліку лікарських засобів на основі 394 міжнародних непатентованих назв (МНН), які необхідні для забезпечення лікувального процесу відповідно до стандартів доказової медицини, 32% взагалі відсутні на ринку Україна та вітчизняні лікарі змушені їх замінювати на препарати, які призначені для лікування інших хвороб.
Крім того, в Україні відсутня велика частина ліків, передбачена Британським національним формуляром, який є “золотим стандартом” для країн ЄС.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас