Відняти й помножити: реприватизація обленерго стартувала — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відняти й помножити: реприватизація обленерго стартувала

Енергетика
799
Всупереч настроям в уряді, Генеральна прокуратура України ініціювала перегляд результатів приватизації, проведеної Фондом держмайна за часів президента Віктора Януковича. Дії силовиків співзвучні із закликами колишнього очільника Дніпропетровської області Ігоря Коломойського, який вважає доречною націоналізацію активів, які потрапили раніше під контроль Ріната Ахметова і Дмитра Фірташа.
Спірна конкуренція
3 квітня ГПУ звернулася до суду з вимогою визнати незаконним продаж держпакетів акцій ПАТ «Дніпроенерго», ПАТ «Закарпаттяобленерго» та ПАТ «Донбасенерго». Правоохоронці вважають, що ці активи було продано з порушенням законодавства і без конкуренції заздалегідь визначеним покупцям, державі було завдано збитків, а вигоду отримали нові власники − приватні особи.
У березні 2012 року компанія ДТЕК Ріната Ахметова стала єдиним учасником торгів із продажу 25% «Дніпроенерго».
У серпні 2013 року Фонд держмайна пустив з молотка 60,8% акцій «Донбасенерго». Переможцем торгів став «Енергоінвест Холдинг», заснований донецьким бізнесменом Ігорем Гуменюком, колишнім депутатом Верховної Ради від Партії регіонів.
У Генпрокуратурі зазначають, що в ході приватизації згаданих енергокомпаній було порушено Конституцію України, а також закони України «Про управління об’єктами державної власності» та «Про приватизацію державного майна».
«Доведення в суді незаконності відчуження державних пакетів акцій зазначених товариств дозволить повторно продати їх при прозорих умовах і отримати значні надходження, у тому числі за рахунок можливої участі в торгах іноземних інвесторів», − впевнені в Генпрокуратурі.
Судові витрати
У компаніях, яким пред’явили претензії, мають намір відстоювати свої права на приватизовані об’єкти в міжнародних судах.
У ДТЕК вважають приватизацію «Дніпроенерго» законною, ціну − ринковою, а умови приватизації − конкурентними. А дії ГПУ називають «спробою тиску на інвестора, яка суперечить офіційній позиції вищих органів державної влади та європейським прагненням України».
Схожої думки дотримуються в «Донбасенерго». На запит Forbes у компанії повідомили, що претензії і вимоги ГПУ не обгрунтовані. «Скасування приватизації спричинить повернення з державного бюджету коштів, що становить близько 800 млн гривень за акції, плюс відсотки за користування грошима, інфляційні втрати та завдані збитки», − застерігають у «Донбасенерго». Крім того, в компанії звернули увагу, що статті законодавства, які, як стверджує ГПУ, було порушено в ході приватизації, не можуть бути застосовані у випадку з «Донбасенерго», що було раніше підтверджено Вищим адміністративним судом України.
Окружний адмінсуд Києва та Київський апеляційний адмінсуд у травні та липні 2014 року підтвердили законність конкурсу з продажу «Донбасенерго» компанії Ігоря Гуменюка. Але 3 лютого 2015 року Вищий адмінсуд частково задовольнив касацію заступника Київського прокурора, який ініціював скасування кількох документів ФДМ щодо приватизації «Донбасенерго», в тому числі наказу, який затвердив «Енергоінвест холдинг» переможцем торгів. Зрештою Вищий адмінсуд рішення ФДМ не скасував, а справа знову потрапила на розгляд до першої інстанції.
Владні апетити
Про можливий перегляд результатів приватизації часів Януковича заговорили минулого року з подачі співвласника групи «Приват» Ігоря Коломойського. Після свого призначення на пост голови Дніпропетровської ОДА у березні 2014-го він заявив про необхідність націоналізації великих активів, приватизованих із 2010 року, назвавши низку підприємств Ріната Ахметова і Дмитра Фірташа. У «чорному списку» опинилося і «Дніпроенерго», яке потрапило в поле зору Генпрокуратури.
Але тепер стало очевидно, що тема реприватизації не зникла з порядку денного правоохоронних органів. За інформацією Forbes, в Генпрокуратурі її впритул стали розробляти з літа минулого року, після приходу Віктора Шокіна на посаду заступника генерального прокурора Віталія Яреми. У лютому 2015 року за поданням президента України Петра Порошенка Віктора Шокіна було призначено генпрокурором.
Не чекаючи на рішення влади щодо реприватизації, продаж 25% акцій «Дніпроенерго» Рінатові Ахметову оскаржили в судах дві компанії: «Бізнес Інвест», підконтрольна «Привату», і «Львівенерго» Григорія Суркіса. Свої претензії вони мотивували тим, що під час торгів не було конкуренції.
«Бізнес Інвест» оскаржив також приватизацію Рінатом Ахметовим енергогенеруючої компанії «Західенерго». Вона примітна тим, що тільки її інфраструктура здатна забезпечити експорт української електроенергії у країни Євросоюзу.
За інформацією Forbes, у Генпрокуратурі не відкидають подання позову до суду для скасування результатів конкурсу ФДМ також і з продажу «Західенерго».
Доступний капітал
Такі плани суперечать інтересам Кабміну, який націлився на поповнення держбюджету цього року за рахунок приватизації. Голова Мінфіну Наталія Яресько анонсувала масштабний розпродаж держвласності вже цього року. «Приватизація – всього, що можна приватизувати. І плануємо розпочати вже цьогоріч», – повідомила вона. У список об’єктів для продажу, розроблений Кабміном, увійшли 342 підприємства, зокрема акції енергогенеруючих та енергопостачальних компаній, серед яких 78% «Центренерго» і 25% «Донбасенерго».
«Під егідою приватизації можна залучати капітал… Необхідно підготуватися до приватизації і провести її яскраво, публічно, дорого», – вважає міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.
Попри важку політичну та економічну ситуацію в країні, інтерес зарубіжних інвесторів до вітчизняних активів зберігається. У цьому впевнений міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус. Але він переконаний, що для успішного продажу держактивів «реприватизації бути не повинно».
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас