Страждає конкурентоспроможність швейцарського сиру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страждає конкурентоспроможність швейцарського сиру

Світ
612
Скасування квот на виробництво молока в Європейському союзі і сильний швейцарський франк дасть можливість бюджетному сиру з Німеччини стати реальним конкурентом швейцарським аналогам.
Квоти на виробництво молока в ЄС, що існували з 1984 року, припинили діяти 31 березня 2015. Рішення про їх скасування в поточному році було прийнято ще 12 років тому і підтверджено в 2008 році.
Аналітики Rabobank прогнозують, що обсяги виробництва молока в ЄС збільшаться на 8% до 2020 року.
Підвищення випуску молока разом з падінням євро негативно відіб’ються на ціні і популярності швейцарських емменталя, грюйера і аппенцеллера, вважають експерти.
У зв’язку з падінням курсу євро на 13% цього року швейцарські виробники підняли ціни для єврозони на 20% після того, як Швейцарський центральний банк з січня був змушений відмовитися від “стелі” курсу євро до франку через високі витрати.
“Через сильний швейцарський франк іноземним продавцям доведеться підняти ціну на швейцарський сир для покриття витрат. Однак у той же самий час конкуренція не дасть нам знижувати ціну”, – заявив глава торгової групи Switzerland Cheese Marketing AG Давид Ешер.
В супермаркетах витриманий в гірських печерах швейцарський сир Kaltbach виробництва Emmi AG варто 30,4 швейцарських франка ($ 31,7) за кілограм, а його менш витончений німецький аналог – всього 8,7 євро ($ 9,5).
У 2014 році Швейцарія експортувала на 17% менше Емменталя, так як європейці воліли більш дешеві аналоги. Дешевий сир імпортується і в саму Швейцарію – близько 30% всього спожитого в країні продукту було вироблено за кордоном.
Сир є основним експортним сільськогосподарським продуктом Швейцарії. У 2014 році країна збільшила його поставки за кордон на 0,4% – до 68,255 тис. тонн. Основними споживачами є Німеччина, Італія і Франція.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас