Експорт брухту загрожує національній безпеці, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експорт брухту загрожує національній безпеці, - експерти

Світ
670
Скасування в Україні обмежень на експорт брухту призведе до того, що його експорт буде здійснюватися в основному до Росії, де відчувається його гостра нестача, вважає аналітик ІК Eavex Capital Іван Дзвінка.
«Останнім часом у Росії в кілька разів збільшили фінансування військово-промислового комплексу, через що в машинобудівному комплексі й металургії виник дефіцит сировини. Росія в рекордних обсягах закуповує брухт по всьому світу, зокрема російські виробники виступають за скасування заборон його експорту з України. Тому найреальніший споживач українського брухту чорних металів – Росія», – каже Іван Дзвінка.
Голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко вважає небезпечною можливість експорту брухту чорних металів до Росії у зв’язку з його можливим використанням для виробів військово-промислового комплексу.
«Безумовно, з точки зору України було б правильним обмежувати експорт будь-яких товарів, які можна використовувати у виробництві продукції військового призначення. Тому недопустимо, щоб український брухт повернувся до України у вигляді танків і снарядів», – сказав Фесенко.
За даними ОП «Металургпром», експорт брухту з України за 12 місяців 2014 року різко зріс і становив близько 1 млн тонн проти 254 тис. тонн за 2013 рік. Зростання закупівельних цін на лом на 100, а може і 200 доларів призведе до зупинки електрометалургійного виробництва і масових звільнень, вважають у «Металургпромі».
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас