Обама пояснив "доктрину", що лежить в основі його зовнішньої політики - Business Insider — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама пояснив "доктрину", що лежить в основі його зовнішньої політики - Business Insider

Світ
833
Президент США Барак Обама дав інтерв’ю оглядачеві Томасу Фрідману з New York Times і пояснив “доктрину”, що лежить в основі його рішення пом’якшити відносини з такими країнами, як Іран і Куба.
“Доктрина Обами”, яка полягає в залученні дипломатії, пролунала в інтерв’ю, коли Фрідман запитав президента те, чи було знайдено “спільний знаменник” у рішеннях “припинити багаторічну політику США щодо ізоляції Бірми, Куби, а тепер ще й Ірану”.
Фрідман пише:
Обама заявив, що “співпраця”, в поєднанні з урахуванням основних стратегічних потреб, може служити американським інтересам в стосунках з цими трьома країнами краще, ніж нескінченні санкцій та ізоляції. Він додав, що Америка, з її перевагою в силі, має почувати себе досить впевнено, аби піти на деякі ризики, оскільки вони відкриють нові важливі можливості – як-то спроби досягнути дипломатичних домовленостей з Іраном, водночас дозволивши цій країні зберегти деякі частини ядерної інфраструктури, але запобігти можливості створення Іраном ядерної бомби як мінімум в найближчі десять років, якщо не довше.
Обама підкреслив, що ця нова політика не ставить США під ризик.
Він сказав: “Правда полягає ось у чому: оборонний бюджет Ірану становить 30 мільярдів доларів. Наш оборонний бюджет близький до $ 600 млрд. Іран розуміє, що вони не можуть боротися з нами… Ви запитали про “доктрину Обами”. Ось вона: ми будемо співпрацювати, але ми зберігаємо всі наші можливості “.
Обама не вірить, що Іран неможливо стримати і вважає, що переговори нікому не зашкодять.
“Якщо ми можемо вирішити ці проблеми дипломатичним шляхом, то в такому разі ми відчуватимемо себе у більшій безпеці, більш захищеними, із більшими можливостями захистити наших союзників. І хто знає? – можливо, Іран зміниться”, – сказав Обама.
“Якщо ж ні – наша військова перевага залишається на місці… Ми не відмовляємось від нашої здатності захистити себе або своїх союзників. В такій ситуації, чому б нам це перевірити?”
Обама пояснив "доктрину", що лежить в основі його зовнішньої політики - Business Insider
Обама також сказав, що це ядерна угода з Іраном – кращий варіант запобігти отриманню Іраном ядерної зброї.
“Ми знаємо, що військовий удар або серія військових ударів можуть підірвати іранську ядерну програму на певний час, – але майже напевно підштовхне Іран до розробки бомби, дасть привід для жорсткої політики всередині Ірану: “Ось що відбувається, якщо у вас немає ядерної зброї: Америка атакує,” – сказав Обама.
“Якщо ми не робитимемо нічого, окрім санкцій, тоді вони будуть продовжувати будівництво своєї ядерної інфраструктури, а ми будемо гірше розуміти, що саме відбувається.”
Хоча угода не може створити загрозу для США, за словами Обами, для Ізраїлю ситуація виглядає інакше.
Прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху розкритикував досягнуті рамкові домовленості як “погану угоду”, стверджуючи, що вони “не відкочують назад ядерну програму Ірану.”
“Угода зберігає величезну ядерну інфраструктуру. Жодна центрифуга не знищена. Жоден ядерний об’єкт не закритий, у тому числі підземні споруди, які вони побудували незаконно”, сказав він CNN у неділю. “Тисячі центрифуг будуть продовжувати збагачення урану. Це погана угода.”
Нетаньяху зажадав, щоб Іран визнав право Ізраїлю на існування і це було зафіксовано в остаточній ядерній угоді до 30 червня.
Обама визнав, що Ізраїль знаходиться в інакшому становищі, ніж США і не може “дозволити собі розкіш випробувати ці домовленості”, як Америка.
“Я повністю розумію позицію Ізраїлю, враховуючи трагічну історію єврейського народу, вони не можуть залежати виключно від нас у питанні їх власної безпеки”, – сказав Обама Фрідману.
“Я абсолютний прихильник того, щоб Ізраїль зберігав свою військову міць і мав можливість стримувати потенційні майбутні атаки. Але я також хочу заявити – щоб будь-кому в регіоні, включаючи Іран, було зрозуміло – якщо на Ізраїль нападе будь-яка країна, ми заступимось за нього”.
Девід Роткопф, генеральний директор і головний редактор групи, яка публікує журнал Foreign Policy, сказав що про-ізраїльський виступ Обами навряд чи втішить Нетаньяху та інші країни регіону.
Pamela Engel, Business Insider
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас