Венеціанська комісія виступає проти зняття недоторканності нардепів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Венеціанська комісія виступає проти зняття недоторканності нардепів

Світ
816
Експерти Венеціанської комісії зазначають, що за нинішньої корумпованої правоохоронної і судової системи в Україні повне скасування депутатської недоторканності є абсурдом. Про це в ефірі “5-го каналу” зазначила заступник голови Верховної Ради Оксана Сироїд.
Сироїд зазначила, що експерти Венеціанської комісії почали бити на сполох, коли отримали український законопроект про повне скасування депутатської недоторканності.
“Коли ми говоримо про повне скасування депутатської недоторканності, ми повинні розуміти, хто судді. Якщо ми повністю скасовуємо депутатську недоторканність, то це означає, що депутат стає цілковито вразливий для правоохоронної системи. А це – нинішні слідчі, нинішні прокурори і нинішні судді”, – зазначила вона.
На думку Сироїд, недоторканність є необхідністю для того, щоб нардеп міг виконувати свої обов’язки.
Як повідомлялося, 16 січня у Верховній Раді було зареєстровано президентський законопроект про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності народних депутатів та суддів (№1776).
Законопроектом передбачається вилучити з Конституції частини 1 і 3 статті 80. Йдеться про положення, яким визначено, що народним депутатам гарантується депутатська недоторканність, а також положення, згідно з яким народні депутати не можуть бути без згоди Верховної Ради притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.
Також пропонуються зміни до частини 3 статті 126, згідно з якими суддя не може бути без згоди Вищої ради юстиції затриманий і до нього не може бути застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою до винесення обвинувального вироку судом, за винятком затримання при вчиненні або безпосередньо після вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров`я особи.
У нинішній редакції статті йдеться про те, що суддя не може бути без згоди Верховної Ради затриманий чи заарештований до винесення обвинувального вироку судом.
Стаття 129 після частини 1 доповнюється новою частиною, згідно з якою притягнення суддів до юридичної відповідальності здійснюється на загальних підставах. Судді не можуть бути притягнуті до юридичної відповідальності за діяння, вчинені у зв’язку зі здійсненням правосуддя, крім випадків ухвалення свідомо неправосудного судового рішення, порушення присяги судді або вчинення дисциплінарного правопорушення.
Закон, в разі ухвалення, має набрати чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім пункту 2 розділу І закону, де йдеться про зміни до ст.126 Конституції.
Пункт 2 розділу І закону набиратиме чинності з дня, наступного за днем опублікування закону, у разі, якщо на день, що передує дню опублікування, Вища рада юстиції є повноважною.
У разі, якщо на день, що передує дню опублікування закону, Вища рада юстиції не є повноважною, пункт 2 розділу І закону набирає чинності через 10 днів з дня формування повноважного складу Вищої ради юстиції.
5 лютого Верховна Рада підтримала постанову про направлення до Конституційного суду України законопроекту про внесення змін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України і суддів) (№1776).
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк упевнений, що парламент підтримає запровадження інституту індемнітету, який дасть змогу зняти недоторканність із депутатів і суддів.
За матеріалами:
5 канал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас