Голова «Нафтогазу» головною функцією компанії назвав «купувати дорожче і продавати дешевше» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова «Нафтогазу» головною функцією компанії назвав «купувати дорожче і продавати дешевше»

Енергетика
492
Коли в Україні буде ринкова ціна на газ, тоді потреба в «Нафтогазі» зникне, вважає голова правління української компанії Андрій Коболєв.
«Зараз головна функція «Нафтогазу» – купувати газ дорожче, продавати дешевше і компенсувати це з якимось іншим джерел: або транзиту, або бюджету, або промисловості, або ще чогось. Якщо ця потреба зникне, потреба в «Нафтогазі», щонайменше в такому стані, зникне повністю», – сказав Коболєв.
На його думку, якщо ринкова ціна, тоді буде кілька постачальників газу, які утворюють ефективний ринок. Проте, зараз встановити ринкові ціни на газ – це рішення «не зовсім просте і приємне», вважає Андрій Коболєв.
«Споживач міг би вибирати постачальника газу. Звичайно, це прекрасна сентенція, але постачальник газу захоче продавати газ вдвічі дешевше ринкової ціни? Я думаю, ніхто не захоче. Це не тому, що хтось блокує можливість споживача отримувати газ у будь-якого. У цьому кого-небудь не існує. А от якщо буде ринкова ціна, відразу з’явиться чергу постачальників », – зазначив Коболєв.
За його словами, рівень споживання газу населенням в Україні перевищує видобуток на 1 млрд кубічних метрів. Зокрема, в ході програми “Шустер Live» на питання про те, скільки в Україні видобувається власного газу, Коболєв відповів: “20 млрд кубічних метрів газу”, додавши, що українці споживають 21 млрд куб. м газу, а собівартість українського газу становить приблизно 4,2 тис. грн.
За словами керівника «Нафтогазу», реверсні поставки палива з країн Європи – єдина причина, чому «Газпром» знизив для України ціну на газ. Він зазначає, що Україна має продовжувати збільшувати реверсні потужності поставки газу.
Також Глава «Нафтогазу» очікує вирішення газової суперечки України і РФ на початку 2016 р.
При цьому, за даними угорського оператора ГТС – компанії FGSZ – Україна скоротила добові обсяги імпорту природного газу з Угорщини більш ніж в 6 разів після укладення нового контракту «Газпромом».
За оперативними даними угорської компанії, добові обсяги поставок газу в Україну в кінці березня становили від 4,6 млн куб. м до 7,2 млн куб. м. Після укладення ввечері 1 квітня нового газового контракту між «Нафтогазом» і «Газпромом» імпорт «блакитного палива» 2 квітня скоротився до 1,909 млн кубометрів, а з 3 по 5 квітня становив майже 0,7 млн кубометрів.
«Газпром» і «Нафтогаз» домовилися, що ціна на газ для України в наступні три місяці з урахуванням знижки в 100 доларів складе 247,18 доларів за тисячу кубічних метрів.
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас