Банки будують маленькі пошти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки будують маленькі пошти

Фінтех і Картки
1246
Українські банки продовжують гонку озброєнь. Вони почали освоювати нішу, в якій раніше працювали тільки поштові компанії – доставку товарів через поштомати.
Поштомати – це автоматизовані пункти, де клієнт може без співробітників пошти забрати замовлений в інтернет-магазині або по каталогу товар.
Поштові оператори розглядають їх як альтернативу кур’єрської доставки. Для банків поштомати – ще одна можливість для запуску платіжних сервісів.
Новий бізнес Фідобанк?
Днями компанія Pay&Go, яка розробляє технічні рішення для електронної комерції, заявила про запуск своєї мережі поштоматов Poshta.ua.
Партнером проекту став другим за величиною приватний гравець на українському ринку поштової доставки компанія Meest Express, що входить до міжнародної групи Meest Group. За два місяці компанія планує встановити сто поштоматів в Києві, Дніпропетровську та Львові, каже директор Pay&Go Андрій Полянський.
Поштомати будуть встановлюватися в торгових центрах, на АЗС та інших багатолюдних місцях. До кінця 2015 року, за планом Полянського, мережа налічуватиме 250 поштоматів, а до кінця 2016 року – 600.
Самі поштомати і їх софт виробляються в Україні. Кожен коштує 130 тис грн. Таким чином, інвестиція в проект складе 110 млн грн за два роки. Глава проекту каже, що у компанії є приватні інвестори, яких він не назвав.
За непрямими ознаками, які виявила ЕП, проект поштоматів пов’язаний з бізнесом Олександра Адарича Фідобанк. На цю компанію зареєстрований домен PayGo.com.ua.
Банки будують маленькі пошти
“Pay&Go – один з чотирьох бізнес-підрозділів того, що називався Fido Group. Ще одним є Mosquito Mobile – Wi-Fi в метро і публічних місцях.
Ще група займається онлайн-шопінгом. Вона також запустила проект Fun Ticket. Це електронні мобільні купони для товарів і послуг, які можна надіслати комусь в якості подарунка “, – розповідає один з інсайдерів ЕП.
Fun Ticket також був представлений на конференції разом з Pay&Go.
Генеральний директор Meest Group Віктор Кучма розповідає, що розвиток мережі поштоматів – загальносвітовий тренд. Згідно з дослідженням компанії Deloitte, в Європі до кінця 2015 року буде встановлено півмільйона поштоматів.
Правда, в Україні ще належить створити культуру користування – як у Польщі та Німеччині. Кучма вважає, що мережі поштоматів замінять частину ринку кур’єрської доставки, так як вона не завжди зручна для одержувача.
За його оцінками, потенціал ринку поштоматів в Україні – 10% відправлень B-to-C (від компанії до приватного користувачеві). Це 200-300 млн грн на рік.
Поштоматний бум
Для Meest Express це вже другий партнерський проект у 2015 році. З січня компанія співпрацює з Приватбанком, у відділеннях якого працює 899 поштоматів. За словами керівника напряму “Споживче кредитування” банку Андрія Ковтуна, на місяць через них проходить 10 тис посилок.
Крім того, в 2013 році Meest Express намагалася вести поштоматний бізнес з польською InPost. Планувалося поставити 20 поштоматів в Києві і 20 – в регіонах. Однак цього не сталося.
У 2014 році InPost вийшла на український ринок зі своєю мережею терміналів. Зараз їх близько 40. За словами операційного директора InPost в Україні Ксенії Ейхлер, обсяг посилок в поштоматах компанії за півроку зріс удвічі.
“Для ідеального покриття Києва потрібно встановити ще 20-30 поштоматів, але навіть з нинішньою мережею наш потенціал дуже великий. Поштомати працюють у популярних місцях, де людина буває хоча б раз на день. При повному завантаженні точок ми можемо доставляти до 100 тис посилок в місяць “, – розповідає вона.
До кінця 2015 року InPost планує вийти ще в кілька міст-мільйонників, однак це залежатиме від обсягу посилок відправників та політичної безпеки.
Однією з найбільших в Україні також є мережа поштоматів PickPoint з 1237 точок. За словами генерального директора компанії Ігоря Орта, в 2015 році сервіс буде доступний у всіх містах з населенням більше 50 тис людей. “Ми починаємо співпрацю з найбільшим банком України”, – розповідає Орт.
Ковтун додає, що проект Приватбанку – універсальний майданчик для будь-якої компанії, яка займається логістикою. “Ми не займаємося логістикою, а вирішуємо питання видачі товару і прийому коштів за покупку”, – розповідає він.
Ринок з багатьма невідомими
За даними Української асоціації директ-маркетингу, загальний обсяг вітчизняного ринку поштової логістики за 2013 рік, включаючи внутрішні і міжнародні відправлення, перевищив 3 млрд грн. Даних за 2014 поки немає, але відомо, що раніше в грошах ринок зростав на 10-20% на рік.
Доставка через поштомати поки займає незначну частку, яку експерти та учасники ринку оцінюють по-різному. За даними дослідження GFK, цей показник становить 3%, але продовжує стрімко зростати.
“Це дані по всій Україні, але в Києві цей показник значно вищий. Тут сконцентрована основна кількість поштоматів”, – пояснює Ейхлер.
Потенціал послуги, за її словами, величезний. “Ми знаємо це, адже вже шість років займаємося цим бізнесом у багатьох країнах. У Польщі ми все ще ростемо: за 2014 обсяги InPost збільшилися на 90,5%”, – розповідає вона.
Ковтун каже, що через поштомати в Україні щорічно відправляється не більше 100 тис відправлень, це менше 1% загального трафіку. “Крім нас, основних гравців в Україні немає. У нас промислова експлуатація мережі”, – стверджує він.
Орт дає більш оптимістичну оцінку. Він вважає, що за допомогою терміналів українці щорічно отримують не менше 10 млн посилок. “На тлі подорожчання палива видача товарів через поштомати стає ще більш привабливою для споживачів та інтернет-магазинів”, – розповідає він.
Поштомати дозволяють бізнесу вирішити дві проблеми: більш повно задовольнити потреби клієнта і оптимізувати витрати на логістику, говорить Ейхлер.
“Доставка в поштомати дешевша – 17-19 грн – через інші логістичні процеси. Зараз це особливо актуально, тому зростання ринку доставки в поштомати неминуче, як і прихід нових гравців”, – додає вона.
Банки будують маленькі пошти
Вікторія Власенко
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас