З 1 квітня від дітей вимагатимуть особистий закордонний паспорт, - юрист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З 1 квітня від дітей вимагатимуть особистий закордонний паспорт, - юрист

Світ
11524
З 1 квітня 2015 втрачає чинність постанова Кабміну від 31 березня 1995 №231 “Про затвердження Правил оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх тимчасового затримання та вилучення”.
Про це повідомляє юрист юридичної компанії “Алексєєв, Боярчуков і партнери” Дмитро Кучерявий.
“З цієї дати єдиним нормативним актом, який регулюватиме, в тому числі, і порядок виїзду дітей за кордон, буде постанова КМУ від 7 травня 2014 №152. Відповідно до положень цього порядку особам, які не досягли 16 років, закордонний паспорт оформляється на 4 роки, а досягли 16 років – на 10 років. При цьому закордонний паспорт, так само як і проїзний документ дитини, оформлений і виданий з 1 квітня 2015, діє протягом строку, на який він був виданий, разом з усіма вписаними в нього записами”, – розповідає Кучерявий.
За даними юриста, для оформлення закордонного паспорта особам, які не досягли 16 років, необхідний наступний пакет документів:
1. Заява-анкета, яка заповнюється одним з батьків (якщо батьки не перебувають у шлюбі – на підставі заяви-анкети того з батьків, з ким проживає особа), усиновителем, опікуном, піклувальником або іншими представниками;
2. Свідоцтво про народження;
3. Квитанції про здійснення необхідних платежів (або документи, на підставі яких особа звільняється від платежів).
“Дитині, яка старша 12 років, буде видаватися так званий “біометричний закордонний паспорт”, в якому буде імплантований безконтактний електронний носій з даними про особу, зокрема оцифроване зображення обличчя людини, її підпису, відбитків пальців рук і т.д”, – повідомляє Кучерявий.
За його словами, якщо батьки дитини відмовляються від внесення оцифрованої інформації про дитину в безконтактний електронний носій, імплантований у паспорт для виїзду за кордон, вони подають відповідну заяву, яку оформляється на місці.
Заява від другого з батьків не потрібна, якщо він є іноземцем або особою без громадянства.
“Порядком не передбачено умови для надання особам, які не досягли 16 років, копії облікової картки платника податків з реєстраційним номером (ідентифікаційний код), або інформації про такому номері. Тобто облікова картка платника податків для цілей отримання закордонного паспорта потрібна, як і раніше, для осіб, що досягли 16 років”, – уточнює юрист.
У разі оформлення паспорта особі, яка не досягла 12 років, або особі, яка не може пересуватися самостійно у зв’язку з тривалим розладом здоров’я, що підтверджується відповідною довідкою медичної установи, можуть бути подані дві кольорові фотографії розміром 3,5 х 4,5 см і одна фотографія розміром 10 х 15 см для внесення оцифрованого зображення особи шляхом сканування.
Документи приймаються в будь-якому територіальному відділі Державної міграційної служби, незалежно від місця проживання особи.
“Вартість виготовлення закордонного паспорта для дітей і для дорослих однакова. Так, за біометричний паспорт необхідно сплатити приблизно 350 грн, а звичайний паспорт буде коштувати 290 грн (з них держмито становить 170 грн, пільговиками вона не сплачується). При цьому вартість виготовлення збільшується в два рази у разі отримання паспорта в терміновому порядку”, – резюмує юрист.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас