Процедура відбору компаній для оцінки активів проблемних банків є непрозорою, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Процедура відбору компаній для оцінки активів проблемних банків є непрозорою, - експерти

Світ
334
Процедура відбору оціночних компаній, що проводять оцінку активів проблемних банків, є непрозорою, вважають професійні учасники ринку, які взяли участь у прес-конференції на тему: “Хто і як оцінює активи ліквідованих банків?”, що відбулася в агентстві “Інтерфакс-Україна” в четвер.
Як повідомив експерт ринку оцінки майна Сергій Фролов, оскільки сукупна вартість активів проблемних банків, що підлягають оцінці та реалізації, становить “сотні мільярдів гривень”, відсутність належної уваги до питань якості оцінки, а також до механізму відбору оцінювачів може призвести до значних втрат як держави, так і вкладників.
Як повідомляється в прес-релізі, розданому журналістам в ході прес-конференції, в даний час відбір оціночних компаній практично відданий на відкуп уповноваженим особам Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), які проводять конкурси без дотримання процедур, що дозволяють забезпечити конфіденційність пропозицій. Крім того, компанії-учасники конкурсів з відбору оцінювачів, не завжди інформовані про проведення конкурсів, часто не мають зворотного зв’язку з організаторами, не отримують інформацію про критерії та умови визначення переможця.
“Така ситуація створює підґрунтя для сумніву в прозорості проведення таких конкурсів і дає підставу припускати, що переможцями конкурсів можуть стати компанії, головним фактором вибору яких є керованість з боку замовника або інших зацікавлених осіб”, – йдеться в повідомленні.
За оцінкою і. о. голови правління всеукраїнської громадської саморегулівної організації оцінювачів “Асоціація фахівців банківської оцінки України” Юрія Ковальського, слід перенести процедуру організації конкурсу з рівня уповноваженої особи ФГВФО на рівень відповідної структури його головного офісу, створивши комісію з відбору суб’єктів оціночної діяльності, до складу якої, крім співробітників ФГВФО , ввести представників саморегульованих організацій оцінювачів та використовувати саморегулюючі організації оцінювачів для моніторингу якості виконуваних робіт з оцінки.
Голова всеукраїнської громадської саморегульованої організації оцінювачів “Асоціація фахівців оцінки” Степан Максимов, у свою чергу, зазначив, що умови і результати конкурсів мають бути оприлюднені на сайті ФГВФО. Крім того, Фонд зобов’язаний готувати більш якісну вихідну інформацію, на підставі якої оцінювачі зможуть прийняти рішення про можливість участі в конкурсі.
Учасники прес-конференції також висловили думку про те, що результати конкурсу з відбору оціночних компаній для оцінки активів неплатоспроможних банків “Надра” і Дельта Банку слід відмінити.
“Число учасників конкурсу з Дельта Банку, активи якого складають 60 млрд грн, було звужено до числа інсайдерських … Абсолютно не зрозуміло, хто в ньому виграв і за якими критеріями … На минулому тижні було проведено конкурс за активами банку“Надра”, який має 40 млрд грн активів, і багато компаній (оціночні – ІФ), у тому числі акредитовані (у ФГВФО – ІФ), не знали про це”, – сказав С. Фролов.
“Вихідна інформація (про умови конкурсу серед оціночних компаній для оцінки активів банків “Надра” і Дельта Банку – ІФ) – недостатня не тільки для проведення оцінки, а просто для прийняття початкових рішень, за яку суму і за який термін можна виконати таку роботу” , – додав С.Максимов.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас