Швейцарський ЦБ був змушений відмовитися від "стелі" курсу євро до франку через високі витрати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швейцарський ЦБ був змушений відмовитися від "стелі" курсу євро до франку через високі витрати

Світ
521
Швейцарський Центробанк був змушений відмовитися від введеної в 2011 році “стелі” курсу нацвалюти до євро (1,2 франка за євро) в січні цього року, оскільки витрати на підтримку курсу могли виявитися істотно вище потенційних переваг цієї політики, йдеться в річному звіті ЦБ.
Швейцарський ЦБ провів суттєві інтервенції в 2014 році, щоб захистити “стелю” курсу франка.
За минулий рік Центробанк витратив 25,8 млрд франків ($ 26,9 млрд), щоб запобігти зміцненню франка до рівнів вище введеного ліміту. При цьому в ЦБ відзначають, що тиск на нацвалюту в першій половині січня продовжив посилюватися.
“Витрати на підтримку ліміту, встановленого для курсу франка до євро, істотно перевищило б потенційні переваги для економіки”, – відзначають в ЦБ.
Швейцарський ЦБ відмовився від “стелі” курсу нацвалюти до євро 15 січня цього року, різко знизивши при цьому ставку за безстроковими депозитами. Цей крок призвів до різкого стрибка курсу франка, а також до падіння фондових ринків, спровокувавши величезні втрати фінансових компаній і підвищивши вірогідність спаду в економіці країни.
Витрати ЦБ на захист “стелі” курсу франка до євро в 2012 році були суттєво вище – 188 млрд франків, тоді як в 2013 році Центробанку взагалі не довелося проводити інтервенції.
На кінець 2014 року валютні резерви швейцарського ЦБ становили 495 млрд франків.
Раніше в цьому місяці швейцарський ЦБ знизив оцінку зростання ВВП країни на 2015 рік, а також погіршив прогноз падіння споживчих цін.
Згідно з новим прогнозом ЦБ, ВВП Швейцарії в цьому році збільшиться трохи менш ніж на 1%, споживчі ціни знизяться на 1,1%. Грудневі прогнози Центробанку припускали, що зростання швейцарської економіки в 2015 році складе “близько 2%” при дефляції в 0,1%.
Падіння споживчих цін на 1,1% стане найістотнішим з 1950 року, коли воно досягало 1,6%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас