Schlumberger виплатить рекордний штраф за порушення санкцій США проти Ірану і Судану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Schlumberger виплатить рекордний штраф за порушення санкцій США проти Ірану і Судану

Світ
495
Найбільша нафтосервісна компанія світу Schlumberger Ltd. погодилася виплатити в загальній складності $232, 7 млн за порушення санкцій США відносно Ірану і Судану за підсумками шестирічного розслідування.
В рамках угоди з міністерством юстиції США Schlumberger виплатить $155, 1млн за припинення кримінального переслідування – це рекордний штраф за порушення санкцій США. Крім того, компанія передасть американському уряду $77,6 млн незаконно отриманого прибутку.
При цьому її дочірня компанія Schlumberger Oilfield Holdings Ltd. також визнає провину в змові з метою порушення закону США про розширення президентських повноважень в галузі економіки в разі міжнародних надзвичайних ситуацій (International Emergency Economic Powers Act, IEEPA). Даний закон дозволяє адміністрації США блокувати угоди за участю країн, які підпали під санкції.
Угоду передано на затвердження до суду.
Уряд США останні місяці посилив боротьбу з компаніями, що діють в обхід заборонних заходів Вашингтона. Сукупні виплати багатьох з них були більше, ніж у випадку Schlumberger, однак основний обсяг становив не сам штраф, а вилучений у них прибуток. Так, у справі французького BNP Paribas, що виплатила торік $9 млрд за порушення санкцій США проти Ірану, Куби та Судану, переданий на користь американського уряду прибуток становив рекордні $8,8 млрд, а сам штраф – всього $140 млн.
Американська влада стверджують, що базується в Техасі підрозділ Schlumberger (в Х’юстоні розташована одна з міжнародних штаб-квартир компанії) незаконним чином брала участь у поставках бурового обладнання в Іран і Судан в період з 2004 по 2010 роки.
Корпорація використовувала особливі методи перевезення обладнання, щоб обійти санкції. Персоналу Schlumberger в Ірані та Судані було наказано приховувати платежі в комп’ютерних системах компанії.
Як відзначає WSJ, виплата штрафу припадає на вкрай невдалий момент для Schlumberger. У IV кварталі 2014 прибуток компанії звалився на 82% в порівнянні з тим же періодом попереднього року на тлі стрімкого зниження цін на нафту, через що в січні Schlumberger оголосила про скорочення 9 тис. робочих місць. Акції Schlumberger подешевшали майже на 20% за останні півроку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас