Американську "Сланцеву революцію" поки не вдається повторити ні в одній іншій країні світу - WSJ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американську "Сланцеву революцію" поки не вдається повторити ні в одній іншій країні світу - WSJ

Енергетика
698
Незважаючи на витрачені роки і мільярди доларів, найбільшим нафтогазовим компаніям не вдалося повторити американську “сланцеву революцію” в жодній іншій країні світу, пише Wall Street Journal.
Експерти американського міністерства енергетики відзначають, що на даний момент видобуток сланцевих вуглеводнів в промисловому обсязі ведеться, крім США, тільки в Канаді, Китаї та Аргентині. Причини такої ситуації різні: це і санкції проти Росії, і заборона на видобуток методом гідророзриву пласта в багатьох країнах ЄС, включаючи Францію і Німеччину, і падіння цін на нафту, яка зробила витяг важкодоступних вуглеводнів нерентабельним.
Chevron Corp. закрила останній проект з видобутку сланцевого палива в Європі в лютому, згорнувши операції в Румунії. Royal Dutch Shell оголосила про скорочення інвестицій в сланцеві проекти по всьому світу, включаючи Туреччину, Україну та Аргентину, на 30%, тоді як ExxonMobil пішла з Польщі та Угорщини і заморозила проекти в Німеччині.
Втім, як вважають аналітики, варто цінами на нафту відновитися, і процес розвитку сланцевої галузі в усьому світі активізується. За межами США, в країнах, де інфраструктура поки не так розвинена, рентабельність видобутку постраждала особливо сильно, враховуючи, що вартість буріння однієї свердловини в Польщі і Китаї може досягати $ 25 млн проти $5 млн у Штатах.
Крім того, багато експертів роблять ставку не на гігантів галузі, а на невеликі добувні компанії – адже саме вони стояли біля витоків “сланцевої революції” в США. Після відходу великих міжнародних гравців з країн Східної Європи, місцеві фірми продовжують буріння.
За оцінкою Міненерго США, в Штатах розташовується не більше 10% загальносвітових запасів сланцевих вуглеводнів. Тільки в Європі (включаючи Росію) і Китаї запаси перевищують американські в три рази. При цьому, як зазначив аналітики відомства Фаузі Алулу, в окремих регіонах Аргентини і Алжиру з геологічної точки зору видобуток не менш перспективний, ніж у Північній Америці.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас