Порошенко і Яценюка просять взяти під контроль ситуацію на фармринку і в сфері охорони здоров'я — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко і Яценюка просять взяти під контроль ситуацію на фармринку і в сфері охорони здоров'я

Світ
990
Ряд фармацевтичних асоціацій, які об’єднують вітчизняних та іноземних виробників звернулися до президента України Петра Порошенка і прем’єр-міністра Арсенія Яценюка з проханням взяти під контроль ситуацію, що склалася на фармацевтичному ринку і в сфері охорони здоров’я і забезпечити протягом місяця прийняття низки регуляторних рішень.
Про це представники Американської торгової палати (АТП), Європейської бізнес асоціації (ЄБА), Асоціації виробників ліків України (АВЛУ) та Асоціації виробників інноваційних ліків (АПРАД) заявили на прес-конференції в Києві в середу.
Фармасоціації в спільній заяві відзначили відсутність реформування системи охорони здоров’я, непрозорість кадрових рішень з боку Міністерства охорони здоров’я, відсутність дерегуляції та гармонізації із законодавством ЄС.
Представники фарміндустрії, зокрема відзначили незрозумілий статус презентованої в кінці 2014 Національної стратегії реформування охорони здоров’я, в яку вони також подали свої пропозиції.
Крім того, фармасоціації висловили стурбованість законопроектом, що передбачає передачу функцій держреєстрації ліків від МОЗ до Держлікслужби, непрозорістю призначень керівників в системі охорони здоров’я і попросили провести відкритий конкурс на посаду глави Держлікслужби.
Також фармасоціації висловили стурбованість “поверненням непрозорості при реєстрації лікарських засобів”.
Крім того, фармасоціації відзначили, що МОЗ протягом тривалого часу блокує впровадження системи безстрокової перереєстрації ліків, запровадження дієвого механізму швидкої реєстрації інноваційних та Орфа препаратів, що мають реєстрацію в країнах з жорсткою регуляторною системою, процедурне удосконалення для підтвердження GMP в Україні для європейських виробників (наказ МОЗ №1130), а також не забезпечує належний перехідний період для обов’язкового застосування техрегламентів медичних виробів та впровадження змін до наказу МОЗ №237 для застосування на практиці 7% ПДВ для поставок препаратів для проведення клінічних досліджень.
“Це не весь перелік актів, які застрягли – деякі в Мін’юсті, деякі в МОЗ. Ці акти були узгоджені з усіма представниками фармасоціацій – українськими та іноземними. Ми вимагаємо їх прийняття протягом наступного місяця”, – йдеться в адресованому президенту і прем’єр-міністру зверненні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас