Якщо Демчишин звільнить 20 тис. атомників - буде соціальний вибух, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якщо Демчишин звільнить 20 тис. атомників - буде соціальний вибух, - експерт

Енергетика
3418
“У результаті реалізації планів міністра Демчишина провести масові скорочення персоналу атомна галузь опиниться без кадрів, а в “атомних містечках” буде соціальний вибух, оскільки іншої роботи там немає”, – заявила директор з питань інформації та зв’язків із громадськістю асоціації “Український ядерний форум” Ольга Кошарна.
З її слів, обсяги поставок електроенергії в об’єднану енергосистему України показують, що атомна енергетика є рятувальним колом для всієї енергетики країни. У лютому 56% виробленої в країні електрики припадало на АЕС. “Тому плани настільки радикальних скорочень в основній складовій галузі електроенергетики викликали подив у експертному середовищі”, – зазначає Кошарна.
Міста-супутники АЕС, такі як Нетішин, Енергодар є мономістами, атомна станція – це єдиний роботодавець для переважної більшості сімей. “Уявіть, що 20 тисяч осіб звільняється – це буде соціальний вибух! Думаю, що виступлять профспілки атомників, тому що це безпрецедентно”, – прогнозує експерт. Водночас Кошарна вважає, що профспілкам складно буде вплинути на кадрові рішення в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості. “Особливо якщо врахувати, що Демчишин став міністром за квотою Президента України”, – додає вона. Експерт зазначає, що на керівних постах в галузі мають бути фахівці, які розуміють технічну та економічну сторони. “А цьому не так просто навчитися. З боку профільного міністра немає розуміння специфіки галузі, атомного комплексу зокрема, тому і отримуємо такі заяви з його вуст”, – зазначила експерт.
Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин анонсував масові звільнення в ДП НАЕК “Енергоатом”. В інтерв’ю журналу “Фокус” (№7 від 20.02.2015 р) він заявив: “В “Енергоатомі” працюють 35 тис. співробітників, хоча за європейськими мірками було б достатньо 15 тис.”. Звільнений персонал АЕС міністр вважає за можливе задіяти в реалізації інфраструктурних проектів.
ДП НАЕК “Енергоатом” є оператором чотирьох діючих АЕС України (Запорізької, Рівненської, Хмельницької, Південноукраїнської). Ці АЕС виробляють понад 50% всієї електроенергії країни. “Енергоатом” експлуатує 15 енергоблоків загальною потужністю 13,835 ГВт. У 2014 році компанія наростила виробництво електроенергії на 6,2% (на 5 млрд 155 600 000 кВт-год) – до 88 млрд 573 млн кВт-год. Чисельність штатних працівників компанії за 2014 становила 34,5 тис. осіб.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас