Зміни в пенсійному законодавстві торкнуться не більше 700 тис. пенсіонерів - голова ПФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зміни в пенсійному законодавстві торкнуться не більше 700 тис. пенсіонерів - голова ПФ

Казна та Політика
1911
Зміни в пенсійному законодавстві, прийняті Верховною Радою 2 березня, торкнуться не більше 700 тис.осіб, повідомив журналістам голова правління Пенсійного фонду Олексій Зарудний.
“Якщо говорити про законодавчі зміни, то вони торкнуться не більше 700 тис. чоловік, при тому, що у нас сьогодні в цілому майже 12,5 млн пенсіонерів”, – сказав він.
За словами О.Зарудний, зміни в пенсійному законодавстві дозволять заощадити 1,5 млрд грн на рік.
Він також повідомив про основні зміни в пенсійному законодавстві. Перші стосуються спеціальних пенсій для держслужбовців, працівників прокуратури, суддів, нардепів: до кінця поточного року ці співробітники, працюючи на своїх посадах, не отримуватимуть пенсій. Виняток зроблено для інвалідів I і II груп, інвалідів війни III групи, учасників бойових дій, військовослужбовців, які брали або беруть участь в антитерористичній операції, для сімей загиблих військовослужбовців. Працюючі наукові співробітники мають право на виплату 85% пенсії. О.Зарудний зазначив, що спеціальна пенсія становить зараз до 60% від рівня заробітку, тоді як звичайна пенсія – 40-45% від рівня заробітку.
Друга група змін стосується “звичайних” працюючих пенсіонерів, які в період роботи будуть отримувати пенсію у розмірі 85% від призначеного розміру. “Але ця норма стосується тільки тих пенсіонерів, розмір пенсій яких перевищує 1423,5 грн” – сказав О.Зарудний. При цьому, уточнив глава Пенсійного фонду, працюючий пенсіонер, який отримує 85% пенсії, не може отримувати її в меншому обсязі, ніж 1423,5 гривні. Ця норма також до кінця 2015 року.
За словами О.Зарудний, ці зміни торкнулися 659 тис. працюючих пенсіонерів – близько чверті всіх працюючих пенсіонерів та 5,5% від загальної кількості пенсіонерів.
Ця норми не торкнуться інвалідів I і II груп, інвалідів війни III групи, учасників бойових дій.
Третій блок змін стосується підвищення пенсійного віку для працівників шкідливих виробництв (так звані списки №№1 і 2: сільське господарство, металургія, хімпром), в першу чергу жінок. За словами О.Зарудний, для жінок, які працюють на таких виробництвах, збільшується вік, необхідний для отримання пільгової пенсії. Він пояснив, що з 2011 року йде поступове збільшення загального пенсійного віку для жінок і для тих з них, хто виходить на пенсію в цьому році, він складає вже 58 років. У той же час вік для виходу на пільгову пенсію не підвищувався і на сьогодні він становить 50 років. О.Зарудний пояснив, що підвищення пенсійного віку для виходу на пільгову пенсію передбачено протягом 10 років – на 6 місяців щороку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас