Кредит МВФ Україну не врятує. Потрібні гроші США і ЄС - The Economist — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредит МВФ Україну не врятує. Потрібні гроші США і ЄС - The Economist

Казна та Політика
2278
Допомога Міжнародного валютного фонду обмежується підтримкою бюджету, однак для подолання економічної кризи Україна потрібна довгострокова масштабна інвестиційна програма із залученням Сполучених Штатів і Євросоюзу. Про це пише авторитетне британське видання The Economist.
“Торік первинний дефіцит уряду і“Нафтогазу” – державної газової компанії – досягав -6.9%. Це досить суттєві цифри”, – зазначає видання, додавши, що МВФ надає Україні кредит за умови проведення жорстких реформ. Зокрема, протягом наступних чотирьох років Україна отримає $17,5 млрд і фінансовий план для оздоровлення економіки.
МВФ очікує, що Україна тільки за рік досягне такого рівня регулювання, на який Греція витратила чотири роки. І його (МВФ) прогноз щодо економічного зростання є вкрай оптимістичним”, – пише The Economist.
У статті відзначають, що перше, чого вимагає МВФ – це скорочення боргу “Нафтогазу”. Зокрема, до компанії є величезні збитки, оскільки вона продавала українцям енергоносії за пільговими цінами, набагато нижче вартості імпорту, і це дозволяло чиновникам формувати корупційні схеми з використанням держдотацій.
МВФ, однак, очікує, що дефіцит “Нафтогазу” буде усунутий до 2017-го. Підвищення ціни на газ є одним із способів зробити це”, – стверджує видання, додавши, що ціни на газ для населення зростуть на 284%, однак скорочення боргу “Нафтогазу” дозволить заощадити значні кошти.
МВФ не вимагає збільшення податків, зате наполягає на скороченні витрат – зокрема, до 2017 року виплати по безробіттю та страхування від інвалідності скоротять на 30%. Разом з тим, очікується зростання рівня безробіття (цього року – до11,5% порівняно з 7,3% в 2013-м).
Видання стверджує, що Захід намагається спертися на МВФ, сподіваючись, що фонд вирішить проблеми з українською економікою, однак країні потрібні масштабні довгострокові інвестиції.
“Фінансування МВФ обмежується підтримкою бюджету: він не може запропонувати довгострокових інвестицій, яких Україна гостро потребує. Цим повинні займатися Європейський союз і США, але зараз вони відійшли на задній план. Але без набагато більшої, довгострокової інвестиційної програми українська економіка буде продовжувати котитися вниз”, – резюмували в статті.
За матеріалами:
Тиждень.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас