Антимонопольний комітет України погодив угоду Novartis і GSK — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антимонопольний комітет України погодив угоду Novartis і GSK

Світ
798
Антимонопольний комітет України (АМКУ) одним з останніх у світі завершив розгляд справ про концентрацію й узгоджені дії за участю компаній Novartis AG (м. Базель, Швейцарія) і Glaxo Smith Kline plc (GSK, м. Брентфорд, Англія), які відбуваються на ринках онкологічних, безрецептурних препаратів і вакцин для людей.
«Комітет обумовив надання дозволів на зазначені концентрації виконанням певних зобов’язань з утримання учасниками концентрації на окремих сегментах українського загальнодержавного ринку фармацевтичних препаратів від певних дій, які можуть обмежити конкуренцію на товарних ринках України», – йдеться в повідомленні Антимонопольного відомства.
АМКУ пояснює, що під час розгляду справ було встановлено, що здійснення заявлених концентрацій та узгоджених дій може мати деякий негативний вплив на конкуренцію на товарних ринках України, оскільки сукупні частки Novartis і GSK на ринках фармацевтичних противірусних препаратів для місцевого застосування, фармацевтичних протигрибкових препаратів для місцевого застосування, онкологічних препаратів і вакцин для людей досить значні.
Покладені на Novartis і GSK зобов’язання стосуються обсягів поставок, цін, умов реалізації фармацевтичних препаратів на зазначених вище сегментах фармринку, доступу на них інших компаній сектору та обміну інформацією, яка може мати антиконкурентний ефект.
Учасники концентрацій добровільно взяли обов’язок виконати покладені на них зобов’язання, зазначає АМКУ.
Як повідомлялося, найбільша європейська фармакологічна компанія Novartis 22 квітня 2014 року придбала онкологічний підрозділ у Glaxo Smith Kline Plc за $16 млрд і продала свій ветеринарний підрозділ Eli Lilly & Co. за $5,4 млрд. Також Novartis оголосила про продаж Glaxo свого підрозділу, що виробляє вакцини, за $7,1 млрд, включаючи роялті та $1,8 млрд, які залежатимуть від досягнення мети, поставленої перед цим напрямком.
При цьому Glaxo повідомила, що сформує з Novartis СП у споживчому сегменті з виторгом 6,5 млрд фунтів стерлінгів ($10,9 млрд), де британська компанія отримає контрольний пакет акцій в 63,5%. У рамках цього СП буде об’єднано такі бренди, як болезаспокійливий Excedrin від Novartis і зубна паста Sensodyne від Glaxo.
За оцінками Glaxo, операція буде закрита в першому півріччі 2015 року і залежатиме від схвалення влади.
Джерело в українському уряді повідомило агентству, що учасники угоди на початку 2015 виказували занепокоєння затягуванням її розгляду українським АМКУ. Офіційно про закриття угоди було оголошено 2 березня цього року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас