У світі скоро ніде буде зберігати нафту - Wall Street Journal — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У світі скоро ніде буде зберігати нафту - Wall Street Journal

Енергетика
3878
На тлі перевищення поставок нафти на світовий ринок над попитом на неї приблизно на 1,5 млн барелів на добу, резервуари для зберігання надлишків палива можуть незабаром заповнитися повністю, пише Wall Street Journal з посиланням на думки аналітиків.
У США обсяг запасів знаходиться на максимальному рівні за 80 років, при цьому в сховища в країні заповнені приблизно 70%, за даними Міненерго.
Запаси на ключовому терміналі в Кушинга (штат Оклахома), який не тільки служить перевалочним вузлом для нафти, що поставляється з Канади та Західного Техасу, до її відправки в НПЗ на узбережжі Мексиканської затоки, а й містить фізичні обсяги нафти, що забезпечують ф’ючерсні контракти на нью-йоркській біржі NYMEX, досягли 49,2 млн барелів.
Резерви в Кушинга, де розташовується найбільше нафтосховище в США, збільшилися на 7,8 млн барелів за останні 4 тижні, і такими темпами місце для зберігання закінчиться до травня.
“Запаси ростуть страхітливими темпами, – сказав фондовий менеджер Loomis, Sayles&Co. Харіш Сундереш. – Складається враження, що у нас просто не вистачить потужностей для зберігання всієї нафти”.
За даними Citigroup (втім, досить приблизними, за словами самої фінкомпанії), резервуари в Європі заповнені на 90%, в Південній Кореї, ПАР і Японії – на 80%.
На думку деяких аналітиків, така ситуація може призвести до подальшого падіння котирувань, оскільки виробники будуть готові продати нафту з великою знижкою тим, у кого ще є можливість її зберігати. У виграші виявляться споживачі, оскільки НПЗ будуть активно переробляти величезні обсяги нафти в бензин та інші види палива.
Намагаючись пристосуватися до умов нестачі резервуарів, учасники ринку намагаються розширити свої сховища. Зокрема, для зберігання палива використовуються танкери, які зазвичай займаються його перевезенням. Крім того, ряд компаній облаштовують резервуари в соляних печерах, оскільки їх товсті стіни здатні ідеально утримувати рідину.
Приміром, компанія Fairway Energy Partners LLC до кінця 2016 має намір переобладнати в сховища п’ять таких печер загальним обсягом понад 19 млн барелів. Примітно, що вони знаходяться по суті в центрі Х’юстона, в парі миль від стадіону футбольної команди “Х’юстон Тексанс”.
Тим часом CME Group, оператор біржі NYMEX, з 29 березня почне торги ф’ючерсними контрактами на право зберігати нафту в резервуарах в окрузі Лафурш в Луїзіані протягом певного місяця.
Згідно з прогнозом Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), рівень запасів нафти і нафтопродуктів в розвинених країнах до середини поточного року може повторити рекорд, зафіксований в серпні 1998 року – 2,83 млрд барелів. Відзначається, що в той місяць середня ціна нафти становила $13,38 за барель, що з урахуванням інфляції еквівалентно $19,18 за барель на сьогоднішній день.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас