Київ хоче щоб ЄС взяв на себе частину витрат щодо заповнення газосховищ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ хоче щоб ЄС взяв на себе частину витрат щодо заповнення газосховищ

Енергетика
930
Європейський союз повинен взяти на себе частину витрат на заповнення газом підземних сховищ в Україні, якщо хоче убезпечити себе від розвитку ситуації за найгіршим сценарієм в зимовий період, сказав The Wall Street Journal міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин.
За оцінками ЄС, в українських сховищах необхідно накопичити близько 20 млрд кубометрів газу, щоб гарантувати стабільні поставки газу в Європу в холодний період, і закупівлі газу для цієї мети повинні початися вже в квітні. В.Демчишин вважає, що достатнім буде накопичити 14-15 млрд кубометрів.
“Комісія розробляє сценарії розвитку ситуації за найгіршим варіантом. І всі витрати кладе на нас. Ми готові взяти на себе зобов’язання за базовим сценарієм, а ціну найгіршого сценарію, можливо, треба буде розділити”, – сказав український міністр, уточнивши, що найгірший сценарій виходить з імовірності припинення поставок газу з Росії, холодної зими і зростання активності в промисловості ЄС.
В.Демчишин сказав, що в даний час Україна платить за російський газ на 15% більше, ніж за постачання палива зі Словаччини та інших країн ЄС. Для накопичення додаткових 5 млрд кубометрів газу їй потрібно додатково $ 1,5 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас