Грузія не збирається слухатися МВФ і збільшувати податки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грузія не збирається слухатися МВФ і збільшувати податки

Казна та Політика
2055
Уряд Грузії, незважаючи на складну економічну ситуацію в країні, не збирається виконувати рекомендації Міжнародного валютного фонду (МВФ) про підвищення податків, сказав міністр фінансів Грузії Нодар Хадурі журналістам у четвер.
“Ми не раз заявляли: з урахуванням того фону, навколо якого формується нова реальність та фіскальна політика, нами прийнято рішення, виходячи з соціальних інтересів населення, не підвищувати податки”, – заявив Н.Хадурі, коментуючи рекомендацію місії МВФ, яка напередодні завершила роботу в країні, підвищити податки і скоротити поточні бюджетні витрати.
Що стосується витрат, то, за словами міністра, “скорочення торкнеться лише поточних бюджетних витрат, і це не торкнеться ні капітальних, ні соціальних витрат”.
При цьому він зазначив, що Мінфін зажадав від усіх державних структур та підвідомчих уряду юридичних осіб до 16 березня представити інформацію про скорочення адміністративних витрат.
“Зокрема, ми пропонуємо протягом року звести до мінімуму витрати на ремонт адміністративних будівель, що не купувати м’які меблі, максимально обмежити купівлю нових транспортних засобів, за винятком спецтранспорту”, – сказав міністр.
Глава Мінфіну повідомив також, що уряд просить парламент, суд, муніципалітети і всі ті бюджетні організації та структури, які не перебувають у підпорядкуванні виконавчої влади, самим встановити аналогічне обмеження витрат.
Як повідомлялося, місія МВФ, яка протягом 10 днів вивчала економічну ситуацію в Грузії, а також проблеми, що виникли в результаті зниження курсу національної валюти, рекомендувала уряду підвищити податки і скоротити поточні бюджетні витрати.
“Наш рецепт на даному етапі такий: необхідно підвищити певні податки і скоротити витрати бюджету, щоб дефіцит не став безконтрольним”, – сказав керівник місії МВФ Марк Гріффітс на підсумковій прес-конференції в середу.
МВФ 30 липня 2014 р. затвердив нову трирічну програму співпраці з Грузією stand-by, в рамках якої республіці надається можливість скористатися кредитними ресурсами фонду в розмірі 100 млн SDR (близько $145,4 млн). Два транші цього кредиту загальним обсягом 80 млн SDR (близько $116,3 млн) Грузія вже отримала.
За даними на 1 лютого 2015 р. борг Грузії перед МВФ становив $187,5 млн, у тому числі $148 млн – борг уряду, $39,5 млн – борг Нацбанку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас