Саудівська Аравія заперечує цінову війну зі сланцевою галуззю США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саудівська Аравія заперечує цінову війну зі сланцевою галуззю США

Енергетика
437
Міністр нафти Саудівської Аравії Алі ібн Ібрагім ан-Нуаймі (Ali bin Ibrahim Al-Naimi) відкинув звинувачення, що його країна веде цінову війну з американськими виробниками сланцевого газу, пише газета The Wall Street Journal.
Виступаючи на засіданні Асоціації германо-арабської дружби (German-Arab Friendship Association, DAFG) в Берліні, він зазначив, що дії, початі Саудівською Аравією за останній час, допомогли стабілізувати ціни на нафту.
А.ан-Нуаймі також додав, що ОПЕК як і раніше відіграє велику роль. “Одні кажуть про війну ОПЕК проти сланцевої галузі, інші кажуть, що ОПЕК мертва. Теорій безліч, і всі вони невірні”, – заявив він.
А.ан-Нуаймі, що є впливовою фігурою в ОПЕК, зазвичай досить лаконічний у бесідах з журналістами. Свій виступ на засіданні DAFG він використовував, як можливість захистити політику Саудівської Аравії в період падіння цін на нафту, що почалося влітку минулого року.
У минулому Саудівська Аравія, найбільший світовий експортер нафти, а також інші країни ОПЕК, реагували на падіння вартості нафти скороченням видобутку в надії на те, що зменшення поставок сприятиме піднесенню цін.
Однак у листопаді 2014 ОПЕК на чолі з Саудівською Аравією прийняла рішення відмовитися від колишньої тактики і зберегла незмінною квоту на видобуток нафти, прагнучи утримати частку ринку.
Результатом цього рішення стало падіння цін на бензин в США до мінімальних рівнів за десятиліття, а також зниження вартості палива в усьому світі.
Багато експертів вважали відмову ОПЕК від скорочення видобутку кроком, покликаним підірвати “сланцевий бум” в США. Однак А.ан-Нуаймі назвав розвиток сланцевої галузі “позитивною подією”, зазначивши, що видобуток сланцевої нафти компенсувала скорочення виробництва в інших країнах.
“Я впевнений, що в листопаді минулого року ОПЕК ухвалила історичне рішення, – заявив А.ан-Нуаймі. – Історія покаже, що це був вірний шлях”.
“Зростання поставок нафти з нових джерел, значна частина якого припадає на частку США, є позитивною подією, – зазначив він, додавши, що” роль Саудівської Аравії або інших країн ОПЕК не зводиться до субсидування виробників з високими витратами за рахунок скорочення своєї частки ринку “ .
За його словами, наслідки рішення, прийнятого ОПЕК, були успішними, оскільки “попит на нафту поступово зростає”, і “вартість нафти стабілізується”.
Нафта Brent, що втратила більше половини своєї вартості протягом семи місяців і подешевшала до менш $48 за барель, торгується біля рівня в $60 за барель в останні три тижні.
До 14:46 МСК у середу квітневі ф’ючерси на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures виросли в ціні на $0,64 (1,06%) – до $61,19 за барель.
Сигналом стабілізації цін на нафту також є зміна тактики Саудівської Аравії у відносинах з азіатськими споживачами. Так, країна оголосила про підвищення цін на поставки нафти в Азію, тоді як раніше вона пропонувала серйозні знижки цим покупцям.
А.ан-Нуаймі зазначив, що політика Саудівської Аравії сфокусована на підтримці стабільності ринку.
Він додав, що країна “як і раніше прихильна до балансування ринку”, закликаючи при цьому виробників нафти, що не входять в ОПЕК, до співпраці. “В даний момент вони воліють не робити цього”, – заявив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас