Португалія та Іспанія приєднаються до енергетичного ринку ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Португалія та Іспанія приєднаються до енергетичного ринку ЄС

Енергетика
293
Єврокомісія і лідери Франції, Іспанії та Португалії домовилися про вирішення проблеми з’єднання двох країн Іберійського півострова з рештою енергетичним ринком ЄС.
Як повідомляється в комюніке Єврокомісії, в середу в Мадриді спеціально для цього зустрілися її голова Жан-Клод Юнкер, президент Франції Франсуа Олланд, глава уряду Іспанії Маріано Рахой і прем’єр-міністр Португалії Педру Пасуш Коелью.
“Будівництво транскордонних з’єднань – це пріоритет для Єврокомісії Жан-Клода Юнкера, – наголошується в комюніке. – Добре інтегрований європейський енергетичний ринок має ключове значення для створення Енергетичного союзу і служить найважливішим фактором зміцнення безпеки поставок енергії в Європі”.
Формування Європейського енергетичного союзу буде однією з головних тем саміту ЄС 19-20 березня.
Учасники зустрічі домовилися створити робочу групу високого рівня, яка стежитиме за розробкою проектів з’єднання енергосистем і їх своєчасним виконанням.
“Наші сьогоднішні домовленості – це перший конкретний результат Європейського енергетичного союзу, – заявив на мадридської зустрічі Ж.-К.Юнкер. – Сьогодні ми почали унікальний процес регіональної конвергенції в галузі енергетики, і я хотів би бачити все більше його проявів в Європі”.
Група високого рівня для Південно-Західної Європи займеться інфраструктурними проектами з’єднань ліній електропередач та газопроводів. До середини квітня буде підготовлено ТЕО для з’єднання електричних мереж Іспанії та Португалії через Францію з рештою ЄС, трохи пізніше – для газопровідного з’єднання.
Досі Іспанія і Португалія практично відрізані від енергетичного ринку ЄС Піренейськими горами. Як зазначав у середу близький до Єврокомісії мережевий ресурс EurActiv, Мадрид і Лісабон звинувачували Францію, що вона гальмує поставки надлишків енергії з країн Іберійського півострова, боячись конкуренції для своєї ядерної енергетики.
Єврокомісія 13 січня запропонувала створити Європейський фонд стратегічних інвестицій (EFSI) для довгострокового фінансування інфраструктурних проектів. Фонд повинен мобілізувати не менше 315 млрд євро приватних і державних інвестицій по всьому ЄС. Частка союзного бюджету складе 16 млрд євро, а Європейського інвестиційного банку – 5 млрд євро.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас