Найстаріший метеорологічний супутник США вибухнув на орбіті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найстаріший метеорологічний супутник США вибухнув на орбіті

Світ
1494
Військовий американський супутник, який функціонував протягом останніх 20 років, вибухнув на навколоземній орбіті. Причиною надзвичайної події стало раптова різка зміна температури. В результаті вибуху супутник розлетівся на 43 частини, що згоріли згодом в щільних шарах атмосфери.
Супутник під назвою DMSP-F13 був виведений на орбіту в 1995 році і аж до 2006 року забезпечував військове командування американських ВПС знімками з космосу для прогнозування погодних умов. Потім DMSP-F13 був визнаний застарілим і переведений в резерв.
Як повідомили порталу Spacenews у військово-повітряних силах США, “так як супутник більше не використовувався ані Національної метеорологічної службою, ані метеорологічним агентством ВВС, наслідки від його вибуху будуть мінімальними”. Незважаючи на настільки оптимістичний прогноз, за інформацією порталу, втрата DMSP-F13 може позначитися на передачу даних у режимі реального часу. У самому командуванні ВПС США вибух супутника проте назвали “катастрофічною подією”.
В даний час продовжують свою роботу інші шість аналогічних супутників DMSP. Запуск сьомого, поліпшеної модифікації F20, запланований на 2016 рік.
Як повідомляє телеканал Sky News, крах супутника відбувся ще 3 січня, проте надбанням гласності ця інформація стала тільки зараз, коли вибух підтвердив портал Spacenews.
Як і інші супутники цієї серії, DMSP-F13 перебував на орбіті на відстані в 800 кілометрів від Землі і рухався від Північного до Південного полюса. Щоб облетіти Землю, супутнику було потрібно приблизно 101 хвилина. Після кожного циклу апарат робив знімок, який завжди трохи відрізнявся від попереднього. Таким чином, двічі на день F13 робив докладний знімок всієї земної поверхні.
Нагадаємо, що в 2004 році завдяки супутникам DMSP була створена світлова карта людської цивілізації. Знімки робилися під час молодого місяця, коли на Землю не падає місячне світло. Вчені зібрали зображення всіх ділянок поверхні Землі, склеїли фотографії, створені за кілька місяців, і створили цю карту.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас