Банкіри закликають владу стимулювати кредитування пріоритетних галузей економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри закликають владу стимулювати кредитування пріоритетних галузей економіки

Кредит&Депозит
628
Про це вони повідомили під час круглого столу “Перспектива кредитування бізнесу в 2015 році”, який відбувся у четвер, 26 лютого.
“У всіх країн, які виходили з кризи, був єдиний сценарій – це залучення грошей в експортоорієнтовані галузі. Помилка України в тому, що за останні 8 років було залучено багато грошей – 140-150 млрд доларів, але експортоорієнтована промисловість не зросла. І ось коли кредити припинилися, то ця діра не була заміщена надходженням валютної виручки від експортерів “, – сказав заступник голови правління, член правління Першого українського міжнародного банку Олексій Волчков.
На його думку, залучені інвестиції України необхідно направити на розвиток банківської системи та пріоритетних галузей економіки.
“Головне не повторити помилки, яка Україна повторює 25 років: не проїдати гроші, які ми отримаємо. Державі необхідно вибрати кілька експортоорієнтованих галузей, включаючи сільське господарство, яке може, створити нові, спрямовані на Європу, Китай, і зробити економічне диво. В цілому, економічне диво займає 5-10 років до стабілізації економіки. Коли говорять, що до кінця року будуть ознаки стабілізації економіки, хочу сказати, що їх не буде. Будуть ознаки стабілізації падіння економіки “, – зазначив він.
Разом з тим експерти песимістично оцінюють перспективи кредитування в Україні в 2015 році у зв’язку з труднощами залучення коштів на зовнішніх ринках капіталу, девальвацією гривні, браком коштів і високою вартістю кредитних ресурсів.
“Цього року бізнесу буде дуже важко отримати кредити. Основним фактором є те, що НБУ буде проводити жорстку монетарну політику, затискаючи ліквідність, урізуючи можливість з рефінансування. Грошей для кредитування просто не буде. Це буде додатковим ударом по глибині економічного падіння, оскільки є високі ризики інфляції, що дає стиск кредитної політики “, – вважає виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко.
Головними факторами, які можуть сприяти стабілізації економіки і, як наслідок, відновленню кредитування, на його думку, може стати наявність програми з МВФ і проведення якісних економічних реформ.
Як альтернативу дорогим кредитним ресурсам для бізнесу банкіри розглядають інструменти безресурсного фінансування.
“Одним із серйозних факторів є можливість виділення безресурсного фінансування. Я не можу сказати, що це повна заміна класичного кредитування, але зараз це хороший інструмент, який дозволяє забезпечити в певних сферах бізнесу якісний ланцюжок. У нас безресурсне фінансування в агробізнесі становить близько 25% від нових видач “, – зазначив директор департаменту корпоративних продуктів та партнерства Райффайзен Банку Аваль Руслан Співак.
Він додав, що головними перевагами такого роду фінансування є їх низька вартість (4-6% річних) і його короткостроковість.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас