Газпром виконує заявку на поставку оплачених обсягів газу в Україну лише на 40% - Нафтогаз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром виконує заявку на поставку оплачених обсягів газу в Україну лише на 40% - Нафтогаз

Енергетика
510
НАК “Нафтогаз України” заявляє про порушення з боку ВАТ “Газпром” контракту на поставку газу в Україну і підкреслює, що постачання російського газу до Європи через зону проведення антитерористичної операції є неможливими.
Як повідомляє прес-служба НАК, 25 лютого глава правління “Нафтогазу України” Андрій Коболєв направив голові правління “Газпрому” Олексію Міллеру у відповідь лист, в якому зазначив, що російська компанія вже четверту добу не дотримується умов контракту і тристоронніх юридично обов’язкових угод, підписаних в Брюсселі 30 жовтня 2014.
“В порушення положень контракту, починаючи з 22 лютого 2015 р, Газпром виконує заявку Нафтогазу на поставку оплачених обсягів газу лише на 40%”, – наголошується в повідомленні.
У НАК відзначають, що згідно з діючими умовами поставки газу для України “Нафтогаз” самостійно визначає графік та обсяги внесення передоплати. Газпром зобов’язаний поставляти передплачені обсяги, замовлені в рамках контракту, в повному обсязі.
Керівник “Нафтогазу” також повідомив, що станом на 25 лютого передплачені відповідно до умов контракту обсяги газу становлять понад 206 млн куб. м, і компанія планує їх відбір в решту днів поточного місяця.
Крім того, інформують в “Нафтогазі”, А.Коболев в черговий раз звернув увагу О. Міллера на той факт, що “в пп. 3.8 і 3.9 Технічної угоди, на які посилається у своєму сьогоднішньому листі голова правління “Газпрому”, зазначено, що поставка газу і зміну пунктів поставки здійснюються тільки за взаємною згодою сторін “.
“Українська компанія неодноразово повідомляла “Газпром”, що обсяги газу,які поставляються в Україну, не можуть бути прийняті і оформлені на ГВС Платово та ГІС Прохорівка, тому трубопроводи, що входять до ГТС України після названих вимірювальних станцій, знаходяться на територіях, схильних бойових дій, включаючи артилерійські обстріли, і тимчасово не контролюються законною владою України. У цьому зв’язку “Нафтогаз” не має можливості проконтролювати стан газотранспортної інфраструктури в даних районах, і подача газу по цих ГІС може призвести до аварійних ситуацій та техногенної катастрофи “, – наголошується в повідомленні .
“Нафтогаз” в черговий раз рекомендував “Газпрому” постачати передплачені обсяги природного газу за діючим Контрактом КП від 19.01.2009 та Додатку №33 від 31.10.2014, а також газ для подальшого транзиту через територію України за Контрактом №ТКГУ від 19.01.2009 винятково в пункти прийому-передачі газу, які вказуються в щодобових факсограми ОДУ ПАТ “Укртрансгаз”.
“Постачання газу для країн Європи не можуть бути здійснені і ніколи не здійснювалися через ГВС Платово та ГІС Прохорівка”, – підкреслюється в повідомленні НАК.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас