Зміна голови НБУ може посилити паніку на валютному ринку - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зміна голови НБУ може посилити паніку на валютному ринку - експерти

Валюта
4298
Зміна голови Національного банку України (НБУ) в нинішніх умовах може посилити паніку на валютному ринку, вважають експерти.
“Різка критика Нацбанку прем’єр-міністром невиправдана, вона не додає стабільності і свідчить про розбіжності в підходах до зміцнення фінансового ринку між командою президента України і прем’єр-міністра. Зміна голови НБУ в умовах нестабільності на валютному ринку може посилити панічні настрої на ринку”, – сказав перший заступник голови правління Промінвестбанку В’ячеслав Юткін.
За його оцінкою, нові адміністративні обмеження Нацбанку є адекватною відповіддю на ситуацію на валютному ринку. “Рішення НБУ адекватні ситуації. Адміністративні заходи короткострокові, вони необхідні для того, щоб розібратися в ситуації”, – сказав банкір.
Глава правління середнього банку, який побажав залишитися неназваним, також вважає, що зміна глави НБУ може негативно відбитися на курсі гривні.
“Сьогоднішня заява прем’єр міністра щодо дій Нацбанку поряд з відстороненням на час службового розслідування від виконання обов’язків керівництва Державної фіскальної служби – це атака на президента. Зміна голови НБУ може посилити і без того складну ситуацію на валютному ринку”, – сказав він.
Заступник голови правління Сітібанку Владислав Сочинський вважає, що дії НБУ продиктовані різкою девальвацією курсу.
“Якби Нацбанк сьогодні не облив би всіх з відра і не остудив би запал, от тоді б точно всім був би швах. А так моя думка – ніякої паніки та істерики від населення і чесного бізнесу ми не побачимо … Історія всіх розсудить. Але ще раз – це був несподіваний, але єдино правильний крок. Давайте просто почекаємо “, – написав він у своєму блозі в соціальній мережі Фейсбук.
Разом з тим, за оцінкою голови комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергія Рибалки, новий виток паніки на валютному ринку значною мірою був обумовлений діями НБУ.
“У новому витку паніки на валютному ринку величезна провина НБУ. Якщо вчорашні адміністративні обмеження щодо більш суворих перевірок імпортних контрактів і заборони кредитування під покупку валюти цілком можна зрозуміти, то сьогоднішню заборону банкам на купівлю валюти для клієнтів – явний перебір. Не можна робити такі кроки без пояснень для ринку і без узгодження з урядом “, – написав С.Рибалко у Фейсбуці.
Як повідомлялося, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк в середу піддав різкій критиці рішення НБУ про заборону банкам протягом трьох днів здійснювати купівлю іноземної валюти за дорученням клієнтів.
НБУ самостійно, як завжди, без будь-яких консультацій, прийняв рішення про закриття міжбанківського валютного ринку, що точно не додає стабільності національній грошовій одиниці, за яку відповідає Національний банк”, – сказав він.
Прем’єр заявив, що різке знецінення гривні, курс якої напередодні впав на міжбанку до 33,8500 грн/$1, а на “чорному” ринку – до 38 грн/$1, б’є по бюджету і по цінах.
“Це б’є в цілому по всій економіці країни і створює погані інфляційні очікування і погану реальність”, – сказав прем’єр.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас