Гривня може зміцнитися в найближчі дні майже до 25 грн/$ - дилери банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня може зміцнитися в найближчі дні майже до 25 грн/$ - дилери банків

Валюта
19866
Курс гривні на міжбанківському валютному ринку може в найближчі дні зміцниться майже до 25 грн/$ у зв’язку з новими адміністративними заходами Національного банку України (НБУ), вважають дилери банків.
“Міра адекватна. В умовах паніки на валютному ринку НБУ повинен використовувати адміністративні важелі. У найближчі дні курс гривні може зміцнитися до близько 25 грн/$ 1, оскільки згідно з чинним порядком обов’язкового продажу 75% валютних надходжень валюта на міжбанк надходить, але через нові адміністративні обмеження банки тимчасово не можуть здійснювати купівлю іноземної валюти за дорученням клієнтів “, – сказав дилер середнього банку.
Аналогічної точки зору дотримується інший дилер великого банку.
“Курс буде прагнути в найближчі дні до позначки близько 25 грн/$ 1. Не виключено, що регулятор може вийти з інтервенцією на ринок”, – сказав він.
Як повідомлялося, НБУ в умовах обвального падіння гривні вдався до нових адміністративних обмежень, заборонивши уповноваженим банкам здійснювати купівлю іноземної валюти за дорученням клієнтів до 27 лютого 2015 включно.
Крім того, НБУ збільшив з трьох до чотирьох операційних днів термін, після закінчення якого зарахована на спецрахунки гривня може бути спрямована на покупку іноземної валюти або можуть бути здійснені авансові платежі у валюті за імпорт на суму понад $50 тис.
Нацбанк з 5 лютого відмовився від проведення щоденних валютних аукціонів та індикативного курсу гривні, що складав на той момент 16,73 грн/$1, і заявив про повернення до ринкового ціноутворення. Однак майже відразу на ринку почалося чергове падіння національної валюти, яке учасники ринку пов’язували з панікою, як населення, так і бізнес у зв’язку із загостренням ситуації в зоні АТО, затягуванням надходжень коштів МВФ, а також спекулятивними діями окремих гравців.
НБУ, резерви якого впали до $6,42 млрд на початок лютого, не вдавалося зупинити падіння гривні. Тоді 23 лютого він ввів нові обмеження: заборона на кредитування в гривні під купівлю валюти, обмеження авансових платежів за імпортними контрактами на суму понад $50 тис. і необхідність акредитивної форми розрахунків при здійсненні платежів понад $500 тис.
Однак і після цього гривня продовжила падати. За підсумками торгів на міжбанку 24 лютого її курс знизився до нового історичного мінімуму 33,8500 грн/$ 1 з 32,0000 грн/$ 1 днем раніше, тоді як на “чорному” ринку котирування досягали 38 грн/$ 1.
Курс гривні на міжбанку в 2014 році знизився на 56,4% – з 8,2850 грн/$ 1 до 19,0000 грн/$ 1, незважаючи на численні адміністративні обмеження, введені Нацбанком для протидії кризі на валютному ринку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас