Як жити в теплі і економити після подорожчання газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як жити в теплі і економити після подорожчання газу

Енергетика
1139
Чергова хвиля підвищення тарифів змушує українців шукати способи “полегшити” платіжки. “Сегодня” за допомогою експертів зібрала найбільш надійні способи заощадити.
ТАРИФИ. Уже з квітня, на вимогу МВФ, газ для населення має подорожчати на 280%, компослуги – на 66%. Питання підвищення тарифів залишається дискусійним, в НАК “Нафтогаз України” впевнені: ціна газу, який вони продають, повинна бути ринковою (нині населення та ЖКГ платять близько чверті вартості), а людям треба дати держсубсидії, щоб вони платили залежно від своїх доходів.
“Дешевий газ – це дотування всіх – і бідних, і багатих, – стверджує прес-секретар “Нафтогазу” Олена Осмоловська. – Ціна газу має бути економічно обґрунтованою для всіх споживачів, а не тільки для промпідприємств”.
Тарифи на газ і компослуги підвищувати треба, але не в рази, а максимум на 40-60%, вважають експерти енергоринку. При цьому, за їх словами, потрібно зробити прозорим розподіл додаткових коштів, зібраних з народу, направивши їх безпосередньо на модернізацію комунальної сфери, а не до держбюджету. Під модернізацією розуміється заміна старого обладнання котелень на більш економічне сучасне, перекладка зношених теплових мереж, встановлення лічильників тепла в будинках. Це дозволить вполовину скоротити витрату газу на обігрів будинків.
ПОРАДИ. Директор енергопрограм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський і голова правління альянсу “Нова енергія України” Валерій Боровик дали на прохання “Сегодня” поради, як менше споживати газу і тепла, а значить, менше за них платити, навіть якщо ціни зростуть в рази.
Власникам приватного житла варто утеплити стіни зовні і стелю на горищі пінопластом або іншим утеплювачем, встановити склопакети у вікна і другі зовнішні двері у вигляді тамбура. У підсумку для підтримки в будинку комфортної температури в 20-22 градуси потрібно на 40-50% менше газу.
Якщо газ до будинку ще не підведений – відразу варто монтувати не газовий, а вугільний, дров’яний або пелетний (на паливі з пресованої тирси. – Авт.) котел. Це вигідніше і надійніше, ніж обігрів будинку електроенергією. Витрати навіть при нинішніх цінах на газ менші для твердопаливних котлів на третину, а після подорожчання газу вчетверо будуть менше на 70-75%.
У багатоквартирних будинках, де немає теплових лічильників і плата за тепло стягується за нормами, мешканцям потрібно домовитися з жеком, або створити ОСББ і в складчину встановити будинковий лічильник тепла, утеплити парадний і весь будинок зовні. Споживання тепла скоротиться на 35-40%. Зараз багато хто утеплює свою квартиру, але це лише підвищує в ній температуру і ніяк не впливає на суму в рахунках за “комуналку”.
РФ ПРОСИТЬ ПЕРЕДОПЛАТУ ЗА ПАЛИВО. Вчора “Нафтогаз” вимагав від “Газпрому” підтвердити дотримання контрактних зобов’язань з постачання в Україну проплачених обсягів газу.
“Компанія не вважає можливим вносити додаткову передоплату за поставки, поки не отримає впевненості в їх дотриманні”, – заявили в “Нафтогазі”. Суть нової “газової” суперечки в тому, що “Газпром” 22 і 23 лютого майже втричі знизив поставки проти запитаних.
Глава “Газпрому” Олексій Міллер пояснив недодачу палива простроченням нової передоплати: “передплаченого газу залишилося тільки 219 млн куб. м. Постачання в обсязі заявки 114 млн куб. м газу всього через два дні призведе до повного припинення постачання газу в Україну, що створює серйозні ризики для транзиту газу в Європу”.
На думку Валентина Землянського, заява Міллера провокативна, оскільки на можливості транзиту наш газ не впливає, і цей “корпоративний конфлікт” згасне після надходження передоплати.
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас